Реєстрація РРО/ПРРО, податкова адреса яких – тимчасово окупована територія

27.09.2023
934

Нагадаємо нашим користувачам, що процедура реєстрації РРО та/або ПРРО в контролюючих органах регулюється: 

  • Порядком реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (далі – Порядок № 547); 
  • Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317 (далі – Порядок № 317). 

Відповідно до п. 3 глави 2 розд. II Порядку № 547 реєстрація РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків. 

Пунктом 1 розд. ІІ Порядку № 317 встановлено, що ДПС веде реєстр ПРРО (далі – Реєстр) в електронному вигляді. До Реєстру вносяться дані про ПРРО, а також відомості про суб’єктів господарювання та їхні господарські одиниці, де застосовуються такі ПРРО, дані сертифікатів кваліфікованих або удосконалених електронних підписів та/або печаток, що використовуються такими ПРРО. 

Реєстрація РРО проводиться на підставі заяви про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (далі – заява № 1-РРО), реєстрація ПРРО – на підставі заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – заява № 1-ПРРО). 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна у електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. 

Відсутність в контролюючому органі інформації щодо господарської одиниці, вказаної у заяві №№ 1-РРО/1-ПРРО, про яку суб’єкт господарювання мав повідомити контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, або наявність відомостей згідно з повідомленням про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП) про те, що відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується суб’єктом господарювання, є підставою для відмови в реєстрації РРО/ПРРО

РРО/ПРРО може застосовуватись лише в тій господарській одиниці, яка зазначена в реєстраційному посвідченні /дані про господарську одиницю внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. 

У разі зміни адреси господарської одиниці, де використовується РРО/ПРРО, здійснюється перереєстрація РРО/ПРРО

Для перереєстрації РРО надаються заява № 1-РРО та реєстраційне посвідчення, для перереєстрації ПРРО – заява № 1-ПРРО з позначкою «Перереєстрація». 

Отже, першоджерелом даних щодо адреси місцезнаходження господарської одиниці заяви №№ 1-РРО/1-ПРРО, що подається суб’єктом господарювання до контролюючого органу у встановленому порядку для реєстрації РРО/ПРРО, є відомості щодо об’єкта оподаткування, що є місцем здійснення господарської діяльності та/або місцем проведення розрахунків, який взято на облік в контролюючих органах відповідно до поданого Повідомлення за ф. № 20-ОПП. 

Виходячи з зазначеного, суб’єкт господарювання, незалежно від свого фактичного місця перебування, може подати заяву в електронній формі для реєстрації РРО/ПРРО за умови, що інформація щодо господарської одиниці, на яку реєструється РРО/ПРРО, як про об’єкт оподаткування наявна в контролюючому органі і такий об’єкт оподаткування не закритий та експлуатується

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.06. 

Як скасувати реєстрацію РРО, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях – читайте тут

Нагадаємо нашим читачам, що у ПРРО Cashalot зручно подавати форми №1-ПРРО, №20-ОПП. Про те, як подати ф. №1-ПРРО у Cashalot, зміни по ГО за ф. 20-ОПП: як подати ф. № 1-ПРРО, читайте в Блозі Cashalot та Телеграм-каналі Cashalot.

Інші новини

24.05.2022
Статистика по чекам продажу - аналізуємо разом із Cashalot
Модуль Аналітика від Cashalot містить такий розділ, як Статистика по чекам продажу. Про те, як працює цей розділ, його можливості - розглянемо у нашому матеріалі.
Детальніше
09.06.2022
POS-термінали у ПРРО Cashalot
Користувачі програмного РРО Cashalot можуть здійснювати розрахунки банківською карткою з використанням різних POS-терміналів: ПриватБанк, Printec, а зараз і Ощадбанк.
Детальніше
28.07.2022
Чи штрафуватимуть ФОПів за неведення обліку товарів під час дії ВС?
Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних доку...
Детальніше
14.06.2023
Чи є обмеження у СГ самостійно створювати ПРРО та використовувати його у своїй діяльності?
Законом № 265 не встановлено обмежень щодо виробників ПРРО. Суб’єкт господарювання може розробити власний ПРРО для власних чи комерційних потреб, однак функціонал такого ПРРО повин...
Детальніше
26.08.2022
Зберігання коштів у сейфі поруч з РРО та/або ПРРО: чи можливе?
Чи можна частину готівки зберігати у сейфі, якщо немає можливості всю суму тримати в ящику РРО або ПРРО?
Детальніше
Cashälot
в ефірі