Реєстрація РРО/ПРРО, податкова адреса яких – тимчасово окупована територія

27.09.2023
715

Нагадаємо нашим користувачам, що процедура реєстрації РРО та/або ПРРО в контролюючих органах регулюється: 

  • Порядком реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (далі – Порядок № 547); 
  • Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317 (далі – Порядок № 317). 

Відповідно до п. 3 глави 2 розд. II Порядку № 547 реєстрація РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків. 

Пунктом 1 розд. ІІ Порядку № 317 встановлено, що ДПС веде реєстр ПРРО (далі – Реєстр) в електронному вигляді. До Реєстру вносяться дані про ПРРО, а також відомості про суб’єктів господарювання та їхні господарські одиниці, де застосовуються такі ПРРО, дані сертифікатів кваліфікованих або удосконалених електронних підписів та/або печаток, що використовуються такими ПРРО. 

Реєстрація РРО проводиться на підставі заяви про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (далі – заява № 1-РРО), реєстрація ПРРО – на підставі заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – заява № 1-ПРРО). 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна у електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. 

Відсутність в контролюючому органі інформації щодо господарської одиниці, вказаної у заяві №№ 1-РРО/1-ПРРО, про яку суб’єкт господарювання мав повідомити контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, або наявність відомостей згідно з повідомленням про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП) про те, що відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується суб’єктом господарювання, є підставою для відмови в реєстрації РРО/ПРРО

РРО/ПРРО може застосовуватись лише в тій господарській одиниці, яка зазначена в реєстраційному посвідченні /дані про господарську одиницю внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. 

У разі зміни адреси господарської одиниці, де використовується РРО/ПРРО, здійснюється перереєстрація РРО/ПРРО

Для перереєстрації РРО надаються заява № 1-РРО та реєстраційне посвідчення, для перереєстрації ПРРО – заява № 1-ПРРО з позначкою «Перереєстрація». 

Отже, першоджерелом даних щодо адреси місцезнаходження господарської одиниці заяви №№ 1-РРО/1-ПРРО, що подається суб’єктом господарювання до контролюючого органу у встановленому порядку для реєстрації РРО/ПРРО, є відомості щодо об’єкта оподаткування, що є місцем здійснення господарської діяльності та/або місцем проведення розрахунків, який взято на облік в контролюючих органах відповідно до поданого Повідомлення за ф. № 20-ОПП. 

Виходячи з зазначеного, суб’єкт господарювання, незалежно від свого фактичного місця перебування, може подати заяву в електронній формі для реєстрації РРО/ПРРО за умови, що інформація щодо господарської одиниці, на яку реєструється РРО/ПРРО, як про об’єкт оподаткування наявна в контролюючому органі і такий об’єкт оподаткування не закритий та експлуатується

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.06. 

Як скасувати реєстрацію РРО, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях – читайте тут

Нагадаємо нашим читачам, що у ПРРО Cashalot зручно подавати форми №1-ПРРО, №20-ОПП. Про те, як подати ф. №1-ПРРО у Cashalot, зміни по ГО за ф. 20-ОПП: як подати ф. № 1-ПРРО, читайте в Блозі Cashalot та Телеграм-каналі Cashalot.

Інші новини

09.11.2022
Способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари через ПРРО
Як покупець може отримати фіскальний чек за оплачені товари, послуги через програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО)?
Детальніше
09.06.2023
Які дії СГ у разі несправності ПРРО, а саме неможливо закрити зміну та сформувати ЗЕТ-звіт?
Податківці повідомили, як діяти у разі несправності програмного реєстратора розрахункових операцій.
Детальніше
19.10.2023
Контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі: яка відповідальність?
Яка відповідальність, якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформа...
Детальніше
02.09.2022
Ліміт каси: у яких випадках можна змінювати?
Установлений ліміт каси та строки здавання готівки можуть переглядатися за наявності відповідних обставин. Докладніше у нашому матеріалі.
Детальніше
25.12.2023
Відміна транзакції відбулась одразу після оплати: що з РРО/ПРРО?
Чи необхідно СГ застосовувати РРО/ПРРО, якщо кошти за товар були сплачені через фінансового посередника, але відміна транзакції відбулась одразу після оплати і не передбачає як отр...
Детальніше
Cashälot
в ефірі