Як скасувати реєстрацію РРО, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях

22.03.2023
640

Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547 (далі – Порядок № 547), встановлює процедури реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації РРО.

Пунктом 1 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547 встановлено, що реєстрація РРО діє до дати скасування реєстрації РРО, що відбувається, зокрема, у випадках, коли:

  • суб’єктом господарювання подано заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО (додаток 4 до Порядку № 547);
  • щодо господарської одиниці, де використовується РРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання.

Отже, для скасування реєстрації РРО, що знаходяться на територіях, які тимчасово окуповані, або на яких ведуться бойові дії, необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку як платника податків повідомлення за формою № 20-ОПП та/або заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО.

Зазначені документи можуть бути подані в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Пунктом 3 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547 встановлено, що перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в центрі сервісного обслуговування (далі – ЦСО) з яким суб’єктом господарювання укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Процедура розпломбування РРО в ЦСО за можливості проводиться і для РРО, щодо яких контролюючим органом прийнято рішення про примусове скасування реєстрації.

У разі скасування реєстрації РРО за рішенням контролюючого органу, прийнятого на підставі отриманого від суб’єкта господарювання повідомлення № 20-ОПП з інформацією про об’єкти господарювання, які закриті або не експлуатуються, процедура розпломбування РРО в ЦСО проводиться за можливості.

Відомості щодо зареєстрованих/скасованих РРО, об’єктів оподаткування та контролюючі органи, у яких суб’єкт господарювання перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, відображаються у приватній частині Електронного кабінету.

Скасування реєстрації РРО передбачає одночасне скасування книги обліку розрахункових операцій, що зареєстрована на такий РРО.

Роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.06.

Інші новини

12.01.2024
«Аналітика» у Cashalot — надійний помічник у веденні бізнесу
Річна аналітика бізнесу — це важливий процес, за допомогою якого підприємці оцінюють свій бізнес за минулий рік. Вона містить аналіз фінансових показників: продажі, витрати та приб...
Детальніше
18.09.2023
Який порядок та термін реєстрації ПРРО?
Податківці нагадали, який порядок та термін реєстрації ПРРО.
Детальніше
24.01.2024
Фіскальний чек РРО/ПРРО іноземною мовою: чи можна?
Чи мають право СГ здійснювати програмування РРО/ПРРО та видавати фіскальний касовий чек на іноземній мові або на мові національних меншин?
Детальніше
31.05.2021
Де взяти КЕП для програмних РРО та як їх зареєструвати у ДПС?
КЕП для програмного РРО можна отримати у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Наприклад, у партнера ПРРО Cashalot — ЦСК «Україна».
Детальніше
21.10.2022
Досвід використання ПРРО Cashalot
За цей час у Cashalot відбулось чимало трансформацій, які зробили роботу з касою значно приємнішою і легшою. Водночас, випробувати ПРРО в дії вдалося багатьом напрямкам бізнесу.
Детальніше
Cashälot
в ефірі