Що робити, коли закінчується строк служби РРО?

27.11.2023
519

Звертаємо увагу наших читачів, що на відміну від програмних РРО, звичайні касові апарати (РРО) мають строк служби. 

Так, відповідно до п. 2 Постанови Кабміну від 12.05.2004 року № 601 строк служби РРО – строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність РРО, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів. Строк служби реєстраторів розрахункових операцій встановлює виробник цієї продукції. 

Після закінчення строку служби апарата виробник не гарантує подальшого функціонування складових частин, а отже РРО в цілому і не гарантує збереження інформації у фіскальній пам’яті такого апарата. 

При визначенні строку служби РРО слід керуватися нормою щодо семирічного строку з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев’яти років від дати випуску, встановленою Порядком доопрацювання електронних контрольно-касових апаратів, затвердженим рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабміні від 30.11.1999 № 11. 

Відповідно до п. 1 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547, реєстрація РРО діє до дати скасування реєстрації РРО

Для скасування реєстрації РРО,  визначені законодавством строки експлуатації якого закінчилися, суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО заяву за формою № 4-РРО «Заява про скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій».  

Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в Центрі сервісного обслуговування, з яким суб’єктом господарювання укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО. Разом із заявою про скасування реєстрації суб’єкт господарювання надає до контролюючого органу реєстраційне посвідчення.  

Про це нагадало Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП. 

До відома! У програмі M.E.Doc зручно заповнювати та подавати до контролюючих органів всю звітність, в тому числі з РРО, зокрема: 

  • J/F1313605 Ф. №4-РРО Заяву про скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій. 

Нагадаємо нашим читачам, що ПРРО Cashalot - це сучасна альтернатива класичному касовому апарату. Програмні РРО не мають строку служби. Отже, використовуючи ПРРО у користувачів не буде необхідності змінювати його з причини закінчення строку служби. 

Інші новини

12.07.2023
Торгуєте продукцією власного виробництва: чи зобов’язані приймати картки?
Чи зобов’язані СГ (торговці) забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків, у т. ч. з використанням ЕПЗ при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва, які м...
Детальніше
08.12.2023
Доплата за ліцензію на торгівлю в роздріб алкоголем: особливості
Про доплату за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі збільшення кількості РРО у місці торгівлі – від податківців.
Детальніше
10.03.2023
Змінено назву міста чи вулиці: які дії платника податків?
Які дії платників податків у разі перейменування назви міста чи вулиці?
Детальніше
02.10.2023
«Склад» від Cashalot: які зміни очікують користувачів?
Щоб забезпечити якісну консультацію і подальшу розробку ми маємо запровадити ціну за користування модулем. Тож, вже з 1 грудня ми вводимо акційну пропозицію — всього 1200 грн на рі...
Детальніше
31.08.2023
Продавець не явився за товаром: особливості реєстрації повернення товару через служби доставки
Щодо особливостей реєстрації повернення товарів, непроданих у зв’язку з неявкою покупця – від ДПСУ.
Детальніше
Cashälot
в ефірі