ФОП здійснює продаж власно вирощеної чи виготовленої продукції: що з РРО/ПРРО?

20.06.2024
374

Суб’єкти господарювання зобов’язані проводити розрахунки за товари (послуги) із обов’язковим застосуванням РРО/ПРРО та видачею споживачам розрахункових документів встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції. Це встановлено розд. II Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Перелік умов, за яких застосування РРО/ПРРО є не обов’язковим, визначено ст. 9 Закону № 265.

Однією з таких умов є право не застосовувати РРО/ПРРО та розрахункові книжки при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання.

Зверніть увагу! Вказане право стосується лише підприємств, установ і організацій усіх форм власності, тобто юридичних осіб, і не розповсюджує свою дію на фізосіб – підприємців.

Отже, продаж власно вирощеної, відгодованої чи виготовленої продукції фізособами – підприємцями, незалежно від обраної системи оподаткування, за загальним правилом має здійснюватись із застосуванням РРО/ПРРО.

Про це інформує ДПСУ.

 

Інші новини

28.03.2023
СГ перейшов на ставку 2% єдиного податку: чи треба здійснювати перереєстрацію РРО/ПРРО?
Чи потрібно здійснювати перереєстрацію РРО та/або ПРРО з метою виключення інформації, щодо індивідуального податкового номеру в фіскальному чеку, якщо СГ включений до реєстру платн...
Детальніше
07.06.2023
Щодо ведення обліку товарних запасів платниками єдиного податку
ФОП, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі, при продажу товарів (наданні послуг) зобов'язані вести облік товарних запасів і здійснювати продаж л...
Детальніше
01.08.2023
Про особливості відображення реквізитів платіжних карток у розрахункових документах РРО/ ПРРО – від ДПСУ
Податківці роз’яснили, як відображати реквізити ЕПЗ у фіскальних касових чеках РРО/ ПРРО.
Детальніше
04.01.2024
Платіжний термінал – 2024: кому потрібен та яка відповідальність за незастосування?
Кому і коли необхідний платіжний термінал у 2024 році, та яка відповідальність за його незастосування СГ?
Детальніше
Cashälot
в ефірі