У ЗЕТ-звіті відсутні обов’язкові реквізити: чи буде відповідальність?

15.02.2024
152

Нагадаємо нашим читачам, що постановою Кабміну від 18.02.2002 року № 199 затверджені Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування (далі – Вимоги до РРО) та Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування (далі – Вимоги до ПРРО). 

Відповідно до п. 14 Вимог до РРО чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити: 

  • назву і адресу господарської одиниці; індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери «ПН». У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник ПДВ, замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з Єдиним державний реєстром підприємств та організацій України (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з державним реєстром фізичних осіб (для фізичних осіб), а замість літер «ПН» – літери «ІД»; фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ФН»; заводський номер РРО; логотип виробника. 

При цьому, п. 17 Вимог до РРО передбачено додаткові дані, які повинен містити чек ЗЕТ-звіту (всі підсумки та суми обчислюються за зміну). 

Згідно з п. 18 Вимог до ПРРО звіти, які створюються ПРРО, повинні містити такі загальні реквізити: 

  • найменування та адресу господарської одиниці, де застосовується ПРРО; для суб’єктів господарювання, що зареєстровані як платники ПДВ, – індивідуальний податковий номер платника ПДВ, наданий згідно з ПКУ, перед яким зазначаються великі літери «ПН»; для суб’єктів господарювання, що не є платниками ПДВ, – податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для ФОП, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті), перед яким зазначаються великі літери «ІД»; фіскальний номер ПРРО, перед яким зазначаються великі літери «ФН»; дату та час формування документа. 

При цьому звіти, які створюються ПРРО, повинні містити додаткову інформацію, визначену для відповідного типу звіту пп. 15 – 19 Вимог до РРО для різних сфер застосування (п. 19 Вимог до ПРРО). 

Відсутність обов’язкового реквізиту у фіскальному звітному чеку може свідчити про аналогічне порушення вимог змісту розрахункового документа (касового чеку). 

Пунктом 3 розд. І Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, вимоги до змісту розрахункових документів визначають обов’язкові реквізити розрахункових документів/електронних розрахункових документів. У разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий. 

Пунктом 1 ст. 17 Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій, що застосовуються до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог Закону № 265, за рішенням відповідних контролюючих органів, яка застосовується в таких розмірах: 

у разі встановлення в ході перевірки факту, зокрема, невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки (далі – РК) на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання: 

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення. 

Разом з тим, відповідно до п. 12 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. 

Водночас, згідно з п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 у період з 01 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або РК на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовується у таких розмірах: 

  • 25% вартості проданих з порушенням, встановленим п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
  • 50% вартості проданих з порушенням, встановленим п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення. 

Згідно з п. 14 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 починаючи з 01 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на: 

  • тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, - по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; 
  • територіях активних бойових дій, - по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; 
  • територіях можливих бойових дій, - по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. 

Про це повідомлено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.18. 

Інші новини

07.02.2024
Інтернет-еквайринг у ПРРО Cashalot: зручне приймання онлайн-платежів
Cashalot — функціональний програмний РРО, який допомагає українським підприємцям вести облік розрахункових операцій та відповідати вимогам законодавства. Однією з корисних функцій...
Детальніше
13.09.2023
ФОП надає послуги через мережу інтернет через платіжний сервіс WayForPay: чи застосовувати РРО/ПРРО?
Чи потрібно ФОП, який надає послуги через мережу інтернет (відсутнє конкретне місце розрахунків), при отриманні оплати через платіжний сервіс WayForPay застосовувати РРО/ПРРО?
Детальніше
22.08.2023
Розрахунки тільки за безготівку: що зі службовою видачею та службовим внесенням?
Чи необхідно проводити через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» або «службова видача», якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, плат...
Детальніше
02.08.2022
Корисний функціонал Cashalot 2022: мобільний застосунок
На початку 2022 року у родині Cashalot відбулося поповнення — світ побачив мобільний застосунок Cashalot. Він призначений для здійснення касових операцій та реєстрації чеків у ДПС...
Детальніше
Cashälot
в ефірі