При розрахунку з покупцем не видали чек/ вказали в ньому неповну вартість товару: яким буде штраф?

22.03.2024
1072

Якщо при розрахунку з покупцем не видали чек або вказали в ньому неповну вартість товару, будуть застосовані такі штрафи: 

  • 100% вартості проданих товарів без використання РРО/ПРРО – за перше порушення; 
  • 150% вартості товарів – за наступні порушення. 

Наприклад, якщо ФОП продав товарів на 4 тис. грн і не видав чек, штраф за таке порушення складе 4 тис. грн. Якщо ж підприємець так і не використовує РРО/ПРРО й знову реалізував товар без чека на 6 тис. грн, штраф складе вже 9 тис. грн. 

Для ФОП-єдинників 2 та 3 групи, які не є платниками ПДВ та не торгують лікарськими засобами, ювеліркою, підакцизними, медичними чи технічно складними побутовими товарами, діють знижені штрафи: 

  • 25% від вартості проданого без чека товару – за перше порушення; 
  • 50% – за всі наступні порушення. 

Принцип нарахування аналогічний: якщо ФОП продав товар вартістю 4 тис. грн і не видав чек, податкова стягне штраф в 1 тис. грн. При повторному порушенні штраф при такій же сумі продажу сягне 2 тис. грн. 

Пом’якшення для підприємців-єдинників діють з 01.08.2023 р. й до 31.07.2025 р. або до скасування воєнного стану в Україні. 

Про це повідомила Ю. Мороз, в. о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області, на своєму Телеграм-каналі. 

Інші новини

27.02.2024
Скасування помилково проведеної суми розрахунку через РРО/ПРРО
Чи є можливість у СГ на наступний робочий день скасувати помилково проведену через РРО/ПРРО суму розрахунку, якщо було створено Зет-звіт?
Детальніше
19.08.2022
Під час відкриття зміни на ПРРО надходить повідомлення про відсутність ГО: що робити?
Які дії СГ, у разі, якщо на зареєстрований ПРРО, під час відкриття зміни, надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці»?
Детальніше
29.11.2022
Відключення електроенергії та відсутність інтернет-зв’язку: що з РРО/ ПРРО та чи штрафуватимуть?
ДПС проінформувала щодо проблеми відключення електроенергії та відсутності інтернет-зв’язку та, відповідно, щодо передачі інформації про розрахункові операції до ФСКО.
Детальніше
10.07.2023
Відповідальність за нестворення щоденних Зет-звітів
СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг), зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронн...
Детальніше
19.02.2024
Членські внески: що з РРО/ПРРО?
Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО у разі здійснення розрахунків (приймання членських внесків) негосподарюючим суб’єктом?
Детальніше
Cashälot
в ефірі