Чи передбачено обмеження щодо кількості створених РРО/ПРРО Зет-звітів?

21.03.2024
148

Фіскальний звітний чек - це документ встановленої форми, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний фіскальний звітний чек) реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) або програмним РРО (далі - ПРРО), що містить дані денного звіту, під час створення якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскальної пам’яті РРО або фіскального сервера контролюючого органу. Ці вимоги передбачені ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі - Закон № 265). 

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операції з приймання готівки для для виконання платіжної операції, зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9 ст. 3 Закону № 265). 

Зазначимо, що постановою Кабміну від 18.02.2002 р. № 199 затверджені Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування (далі - Вимоги до РРО) та Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО для різних сфер застосування (далі - Вимоги до ПРРО). 

Щодо РРО 

Конструкція фіскального блока повинна забезпечувати неможливість зміни чи знищення фіскальної інформації у фіскальній та оперативній пам’яті під впливом механічних, електромагнітних та кліматичних чинників, у т. ч. під час технічного обслуговування та ремонту РРО. Інформація повинна зберігатися у фіскальній пам’яті до закінчення терміну служби РРО за умови дотримання визначених виробником умов експлуатації (п. 24 і п. 28 Вимог до РРО). 

Щодо ПРРО 

Фіскальний звітний чек ПРРО може створюватися на підставі даних розрахункових документів, що збережені в пам’яті пристрою, на який встановлено ПРРО, та/або на підставі даних фіскального сервера за запитом ПРРО (п. 17 Вимог до ПРРО). 

ПРРО та фіскальний сервер повинні забезпечувати можливість одержання в автоматичному режимі даних про електронні розрахункові документи від фіскального сервера, необхідних для формування засобами ПРРО та передачі до фіскального сервера електронних фіскальних звітних чеків за відповідний період. 

Зверніть увагу! Суб’єкт господарювання протягом дня в ПРРО може відкрити нову робочу зміну у разі формування фіскального звітного чека (Зет-звіту) та закриття попередньої зміни. Фіскальний звітний чек ПРРО підлягає реєстрації (фіскалізації) на фіскальному сервері контролюючого органу. 

Разом з тим, п. 6 глави 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, передбачено, що суб’єкт господарювання має забезпечити збереження щоденних фіскальних звітних чеків (Зет-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 Податкового кодексу України (не менш як 1095 днів). 

Збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (Зет-звітів) в паперовій та/або електронній формі здійснюється у будь-який зручний та не заборонений чинним законодавством спосіб

Отже, чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено обмежень щодо кількості створення (друку) РРО/ПРРО щоденних фіскальних звітних чеків (Зет-звітів). 

Про це повідомили податківці ГУ ДПС в Одеській області.  

Про те, що робити якщо при переході в онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій, про відповідальність у разі відсутності у ЗЕТ-звіті обов’язкових реквізитів та про відповідальність за нестворення щоденних Зет-звітів, читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі

Інші новини

06.06.2022
POS-термінал Ощадбанк
Для здійснення розрахунків банківською карткою з використанням POS-термінала Ощадбанк необхідно під’єднати POS-термінал до пристрою, на якому встановлено ПРРО Cashӓlot
Детальніше
09.06.2022
POS-термінали у ПРРО Cashalot
Користувачі програмного РРО Cashalot можуть здійснювати розрахунки банківською карткою з використанням різних POS-терміналів: ПриватБанк, Printec, а зараз і Ощадбанк.
Детальніше
02.09.2022
Ліміт каси: у яких випадках можна змінювати?
Установлений ліміт каси та строки здавання готівки можуть переглядатися за наявності відповідних обставин. Докладніше у нашому матеріалі.
Детальніше
09.02.2023
Як здійснити оприбуткування готівки?
Готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися. Як це зробити читайте у статті.
Детальніше
23.02.2023
Чи має право СГ використовувати одну печатку на всіх ПРРО, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю?
Суб’єкт господарювання має право використовувати одну печатку на всіх ПРРО, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю, якщо такі ПРРО не потребують задіяння касирів. Я...
Детальніше
Cashälot
в ефірі