Торгівля в мережі Інтернет: коли формувати та видавати фіскальний касовий чек?

07.09.2023
1793

 

ДПСУ надала приклади алгоритму дій продавців у частині виконання обов’язку щодо формування та видачі фіскальних касових чеків покупцям при торгівлі в мережі інтернет. 

Податківці зазначили, що незалежно від способу доставки та за умови повної попередньої оплати покупцем за реквізитами поточного рахунку продавця застосування РРО/ПРРО для нього є необов’язковим.  

У всіх інших випадках слід враховувати наступне (див. Таблицю). 

Таблиця

Алгоритм дій продавців щодо формування та видачі фіскального касового чека при торгівлі в мережі інтернет

Доставка товару

Оплата товару

Замовлення товару на сайті інтернет-магазину. 
Надання фіскального касового чека РРО/ПРРО 

Cторонньою кур’єрською службоюГотівкою або ЕПЗ кур’єрській службі Товар «А» замовляється на сайті інтернет-магазину продавця, інтернет-магазин передає товар «А» кур’єрській службі за попереднім повідомленням покупця, далі виключно кур’єрська служба передає товар «А» покупцю, проводить розрахунок та надає фіскальний касовий чек РРО/ПРРО, після цього кур’єрська служба перераховує вартість оплаченого товару зі свого рахунку на рахунок продавця. 
Кур’єром продавцяГотівкою кур’єру продавцяТовар «А» замовляється на сайті інтернет-магазину продавця, інтернет-магазин передає товар «А» кур’єру, далі покупець товару оплачує готівкою товар кур’єру, кур’єр передає товар «А» покупцю та проводить розрахунок і надає фіскальний касовий чек РРО/ПРРО, після цього кур’єр вносить готівку в касу продавця.
Кур’єром продавцяНа сайті інтернет-магазину за реквізитами ЕПЗТовар «А» замовляється на сайті інтернет-магазину продавця та оплачується за реквізитами ЕПЗ, далі інтернет-магазин проводить розрахунок та передає фіскальний касовий чек РРО/ПРРО разом з товаром «А» кур’єру, а кур’єр надає фіскальний касовий чек РРО/ПРРО та товар «А» покупцю.
У відділення оператора поштового зв’язкуПісляплата у відділенні оператора поштового зв’язку (готівкою або ЕПЗ)Товар «А» замовляється на сайті інтернет-магазину продавця, далі інтернет-магазин передає товар «А» оператору поштового зв’язку, такий оператор від свого імені приймає післяплату та надає фіскальний касовий чек РРО/ПРРО, який це підтверджує, після чого оператор поштового зв’язку перераховує кошти за товар «А» зі свого рахунку на рахунок інтернет-магазину.
У відділення оператора поштового зв’язкуПопередня оплата за реквізитами ЕПЗ інтернет-магазину чи відстрочення платежуУ випадку попередньої оплати за товар «А» за реквізитами ЕПЗ інтернет- магазину або продажу товару «А» з відстроченням платежу оператор поштового зв’язку вручає покупцю товар «А» разом з фіскальним касовим чеком РРО/ПРРО від продавця.
Службою доставки (експедитором), що не є учасником купівлі-продажуВ кредит або відстрочення платежуТовар «А» замовляється на сайті інтернет-магазину продавця, далі продавець передає товар «А» експедитору для доставки за адресою, яка була повідомлена покупцю. Продавець передає товар експедитору для доставки покупцю і зобов’язаний надати покупцю фіскальний касовий чек РРО/ПРРО, сформований із застосуванням виду оплати, який найбільш якісно характеризує договірні відносини між продавцем і покупцем, до або не пізніше отримання товару «А» покупцем.

Примітки: 

Паперова та електронна форма фіскальних касових чеків є рівнозначними між собою та можуть видаватися у будь-якому з наведених випадків. 

При оплаті товару частинами, з врахуванням відсутності пільги, визначеної п. 2 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР, кількість фіскальних касових чеків має відповідати кількості частин оплати, в межах загальної суми чеку продажу, в якому зазначена номенклатура товарів. 

Під наданням (видачею, врученням, передачею) фіскального касового чека слід розуміти всю варіативність можливих способів його передачі покупцю (споживачу).

Отже, видати фіскальний касовий чек на апаратному РРО та/або програмному РРО означає вручити покупцю його паперову форму та/або надіслати фіскальний касовий чек в електронній формі на абонентський номер або адресу електронної пошти покупця (споживача). 

Додатково читайте на цю тему матеріал Товар продається покупцю на умовах післяплати із використанням служб доставки: що з РРО/ПРРО? читайте у Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі

Інші новини

15.05.2023
Накладено фінсанкції щодо застосування РРО: чи буде адмінвідповідальність?
Чи передбачена адміністративна відповідальність у разі застосування ДПС фінсанкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону про РРО?
Детальніше
19.03.2024
Повітряна тривога: як закрити зміну в РРО?
У разі оголошення повітряної тривоги, працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал).
Детальніше
06.09.2023
Для кого зменшені штрафи за порушення застосування РРО та ПРРО?
З 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року зменшені штрафи за порушення РРО та ПРРО для ФОП, але не для всіх.
Детальніше
01.02.2024
При переході в онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій
Що робити у разі створення в режимі офлайн фіскального чека, якщо при переході в режим онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій по цьому чеку?
Детальніше
25.11.2022
За порушення РРО, вчинені під час ВС, будуть штрафувати - роз'яснення від ДПС
У разі встановлення порушень використання РРО під час війни штрафні санкції будуть застосовуватись після припинення або скасування воєнного стану. Деталі - у нашому матеріалі.
Детальніше
Cashälot
в ефірі