Кожен виданий чек – допомога країні

12.10.2023
415

З 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. За невиконання цих норм державою були передбачені штрафні санкції, застосування яких було припинено через початок повномасштабної війни у нашій країні.

Але з 1 жовтня 2023 року штрафи для підприємців за невикористання ПРРО/РРО повернулись, а разом з ними і питання щодо необхідності використання РРО. Тема доцільності використання РРО/ПРРО важлива для усіх сторін розрахункових операцій і для розвитку країни загалом. До того ж бізнес має змогу використовувати дуже економний і зручний програмний РРО, не витрачаючи зайвих коштів і зусиль на роботу з касою. І у цьому матеріалі ми пропонуємо поговорити детальніше про те, чому вашому бізнесу таки потрібен ПРРО.

Вигоди від застосування ПРРО

  1. Програмний РРО (реєстратор розрахункових операцій) може бути вигідним для фізичних осіб-підприємців (ФОП) з різних причин. Ось декілька переваг програмних РРО для підприємців:
  2. Покупка програмного РРО вигідніше, порівняно з фізичними, адже ви не повинні платити за фізичну касу, вартість якої кратно відрізняється від вартості ПРРО, а також за її обслуговування та регулярну перевірку.
  3. Програмні РРО часто легше налаштовувати та оновлювати, що дозволяє підприємцю швидко внести зміни у податковий облік, зокрема встановити нові ставки ПДВ чи змінити асортимент товарів і послуг.
  4. Програмні РРО можуть бути інтегровані з іншими програмами, такими як облікові системи чи програми управління запасами, що спрощує облік і звітність для ФОП. ПРРО можуть зберігати дані про розрахункові операції в електронному вигляді, що дозволяє підприємцям зберігати резервні копії і з легкістю робити архівні звіти.

У будь-якому випадку ПРРО — це важливий інструмент для стабільної та безпечної роботи бізнесу, який, окрім реєстрації чеків у ДПС, допомагає показати вашим клієнтам, що ваш бізнес легальний, а вам можна довіряти, купуючи товари чи замовляючи послуги.

Ваші користувачі можуть вам довіряти 

Легальний бізнес означає дотримання податкового законодавства та захист прав користувачів і клієнтів. Ось докладніше про це:

  1. Сплата податків — бізнес має виконувати всі податкові обов'язки, включно зі сплатою податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Це включає в себе регулярну подачу податкової звітності, відрахування податків з доходів працівників та сплату податків на прибуток і додану вартість. Сплата податків є важливою складовою фінансової відповідальності для бізнесу і сприяє фінансуванню різних державних програм та послуг.
  2. Захист користувачів — бізнес повинен дотримуватися законодавства, яке регулює відносини з клієнтами та споживачами. Це включає в себе дотримання прав споживачів, надання точної та правдивої інформації про продукти та послуги, гарантування якості товарів та послуг і забезпечення доступу до механізмів повернення коштів та вирішення суперечок.
  3. Легальність діяльності — бізнес повинен відповідати всім вимогам і правилам, що встановлені законодавством, яке регулює конкретний вид діяльності. Це може включати в себе отримання необхідних ліцензій та дозволів і дотримання норм здоров'я та безпеки, які стосуються даного бізнесу.
  4. Повага до етики — бізнес також повинен дотримуватися етичних принципів і стандартів, які сприяють підтримці довіри користувачів і покупців.

Легальний бізнес не тільки допомагає забезпечити довіру споживачів і стабільність суспільства, але також робить фінансовий внесок у державний бюджет, сприяючи соціальному та економічному розвитку.

ПРРО також важливі для захисту прав та інтересів користувачів. Вони гарантують, що товари та послуги, які користувачі купують або використовують, відповідають вимогам якості та безпеки. 

Сплата податків та зміцнення країни

Реєстрація розрахунків вкрай важлива для країни з різних причин:

  1. Власники ПРРО сплачують податки відповідно до законодавчих вимог країни. Ці податки служать джерелом фінансування для урядових програм та інфраструктури, таким чином, сприяючи економічному розвитку і зміцненню країни в цілому. Податки також є джерелом фінансування різних громадських послуг та інфраструктурних проєктів.
  2. Поліпшення фінансової прозорості — реєстрація чеків допомагає зменшити сіру економіку, де операції можуть бути неофіційними та незареєстрованими. Це сприяє поліпшенню фінансової прозорості та допомагає державі краще розуміти реальний стан економіки.
  3. Стимулювання розвитку бізнесу — робота з ПРРО може стимулювати розвиток офіційної економіки та бізнес-середовища, оскільки вона створює стабільну та прозору платіжну систему, яка сприяє інвестиціям та підтримує підприємництво.

Усе це свідчить про важливість реєстрації розрахунків для країни як інструменту для забезпечення стабільності та розвитку економіки, контролю за оподаткуванням та покращенням життя громадян.

Як бачимо, встановлені ПРРО є важливим компонентом сучасної економіки, який сприяє захисту прав користувачів та сплаті податків. Вони створюють можливості для підприємців розвивати свій бізнес і заохочують інновації, що в результаті сприяє зміцненню країни. У цьому контексті, встановлений ПРРО не лише виводить ваш бізнес з сірої зони, але й є фундаментальним чинником для стабільного і стійкого розвитку суспільства. Ми, як українці, які завжди прагнуть до свободи та розвитку, добре розуміємо важливість цих процесів для майбутнього і розвитку сильної та успішної країни.

А якщо вам знадобиться будь-яка допомога чи консультація щодо вибору ПРРО саме для потреб вашого бізнесу, ви завжди можете звернутися до наших фахівців Cashalot за телефонами: +38 044 201 06 46, +38 067 201 06 46.

Інші новини

15.02.2024
У ЗЕТ-звіті відсутні обов’язкові реквізити: чи буде відповідальність?
Яка передбачена відповідальність у разі роздрукування чи створення в електронному вигляді ЗЕТ-звіту, в якому відсутні обов’язкові реквізити?
Детальніше
18.01.2024
Чи штрафують продавця за відсутність розмінної монети?
Чи передбачена відповідальність СГ за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети?
Детальніше
07.03.2024
Скасування реєстрації РРО у разі переходу на ПРРО
Чи необхідно скасовувати реєстрацію РРО, у разі коли СГ планує перейти на використання ПРРО?
Детальніше
28.05.2021
Чому програмний РРО вигідніший за касові апарати
Електронний облік розрахункових операцій набагато вигіднішій для ведення бізнесу. Такого висновку дійшов український уряд влітку 2018 року. І була проанонсована реформа сфери РРО.
Детальніше
05.12.2023
Якщо налаштоване автоматичне закриття зміни, але зміна не закрилась…
Які дії підприємця, якщо зміна в кінці дня не закрилась, хоча режим автоматичного закриття на ПРРО налаштований?
Детальніше
Cashälot
в ефірі