Документи, які повинні зберігатися на місці проведення розрахунків із застосуванням РРО та ПРРО

25.08.2022
1735

Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) для здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також здійснення операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані, зокрема:

  • у кінці робочого дня (зміни) створювати у паперовій та/або електронній формі (крім автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій;
  • створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання на РРО (крім автоматів з продажу товарів (послуг)) протягом трьох років;
  • створювати в паперовій та/або електронній формі X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;
  • зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення та останню довідку про опломбування РРО або їх копії.

Такі вимоги визначено п. 4 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Про це нагадали податківці ДПС у Волинській області.

Варто зазначити, що контрольна стрічка ПРРО - електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно із додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек ґешу (створеного із застосуванням ґеш-функції) попереднього розрахункового документа або фіскального звітного чека, та зберігаються в електронній формі таким ПРРО під час його роботи на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу.

Крім того, ПРРО має забезпечувати:

  • створення та зберігання контрольної стрічки на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн до передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера. Така передача завершується отриманням від контролюючого органу підтвердження про доставку таких документів;
  • під час роботи в режимі офлайн присвоєння кожному створеному електронному розрахунковому документу та фіскальному звітному чеку фіскального номера з діапазону фіскальних номерів, сформованого фіскальним сервером контролюючого органу, у порядку, встановленому ст. 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР .

Роз'яснення з цього питання розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорії 109.20.

Зазначимо, що в порівнянні із контрольною стрічкою звичайного РРО, яка формується під час усього робочого циклу РРО і має, зазвичай, паперовий вигляд, контрольна стрічка ПРРО формується виключно в електронному вигляді із електронних копій фіскальних звітних чеків, які в режимі офлайн передаються до фіскального сервера ДПС.

Тобто, контрольна стрічка РРО з фіскальними чеками залишається у СГ, а контрольна стрічка ПРРО зберігається в електронному вигляді на сервері ДПС.

Про застосування штрафу за неповідомлення про несправність РРО/ПРРО, та чи можуть перевірити за весь час війни порушення щодо застосування РРО після скасування воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Інші новини

02.09.2021
Як зареєструвати ПРРО?
Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі.
Детальніше
09.06.2023
Які дії СГ у разі несправності ПРРО, а саме неможливо закрити зміну та сформувати ЗЕТ-звіт?
Податківці повідомили, як діяти у разі несправності програмного реєстратора розрахункових операцій.
Детальніше
27.09.2023
ПРРО Cashalot: функціональні можливості та чому він потрібен вашому бізнесу?
Програмні РРО (реєстратори розрахункових операцій) є важливими інструментами для бізнесу в багатьох галузях. Вони мають численні переваги, які полегшують ведення фінансового обліку...
Детальніше
01.12.2023
Інтернет- торгівля: коли формувати касовий чек?
Чи буде штраф, якщо чек сформовано не на дату отримання попередньо оплачених коштів на рахунок, а у момент відвантаження товару?
Детальніше
02.09.2022
Ліміт каси: у яких випадках можна змінювати?
Установлений ліміт каси та строки здавання готівки можуть переглядатися за наявності відповідних обставин. Докладніше у нашому матеріалі.
Детальніше
Cashälot
в ефірі