Придбано касовий апарат вартістю до 20 тис. грн: що з витратами ФОПа?

30.06.2022
776

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізособою-підприємцем на загальній системі оподаткування від провадження господарської діяльності, визначено ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця (п. 177.2 ПКУ).

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в пп. 177.4.1–177.4.3 ПКУ, зокрема, витрати на (пп. 177.4.4 ПКУ):

  • відрядження найманих працівників, послуги зв’язку, реклами;
  • РКО;
  • оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності;
  • транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів);
  • придбання послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Водночас, не включаються до складу витрат ФОПа, зокрема, витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів (пп. 177.4.5 ПКУ).

Основні засоби – матеріальні активи, у т.ч. запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 20000 грн., невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у госпдіяльності платника податку, вартість яких перевищує 20000 грн. і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік). Це визначено пп. 14.1.138 ПКУ.

Таким чином, ФОП-загальносистемник має право включити до складу витрат придбаний для використання в господарській діяльності РРО, вартість якого не перевищує 20000 грн.

Про це інформує ІДД ДПС.

Нагадуємо, що у підприємця є чудова альтернатива стаціонарному РРО – програмний РРО Cashalot. Коштує він значно дешевше (980 грн. на рік). Вам не потрібно одразу витрачати близько 20 тис. грн. За ці кошти Ви зможете спокійно користуватись нашим ПРРО понад 20 років.

До того ж (що не менш важливо!) – не потрібно кожні 7 років змінювати касовий апарат, адже, згідно з діючим законодавством строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Держреєстру не може становити менше семи років. У випадку якщо виробником (постачальником) не встановлено строку служби (а це здебільшого стосується старих моделей касових апаратів), слід керуватися нормою щодо 7 років з моменту введення в експлуатацію, але не більше 9 років від дати випуску, строку служби апарата.

Сайт Cashalot – це маленький помічник для підприємця, який працює з ПРРО, або ще тільки обирає свій варіант.

Ми підготували для Вас:

  • відповіді на найпоширеніші запитання;
  • докладні інструкції;
  • корисну інформацію та море важливих новин для користувачів Cashalot;
  • детальні відеоматеріали;
  • важливі та актуальні новини на тему ПРРО в Україні;
  • контакти наших представників в усіх куточках України.

Прагнемо бути найкращими для Вас!

Інші новини

05.12.2023
Якщо налаштоване автоматичне закриття зміни, але зміна не закрилась…
Які дії підприємця, якщо зміна в кінці дня не закрилась, хоча режим автоматичного закриття на ПРРО налаштований?
Детальніше
01.06.2023
Підстави для розпломбування РРО
Розпломбування РРО здійснюють сервісні центри обслуговування за певних умов. Деталі - у нашому матеріалі.
Детальніше
20.12.2021
ПРРО Cashalot інтегровано до облікової системи ENOT
Лінійка інтеграційних рішень ПРРО Cashalot з обліковими системами стала ще більшою. Програмна каса Cashalot до новорічних свят приготувала подарунок усім закладам сфери PET.
Детальніше
08.07.2022
Аналітика по реалізованим товарам
Продовжуємо ділитися своїми порадами щодо легкої роботи з ПРРО Cashalot. Цей матеріал присвячуємо розділу, який допоможе проаналізувати реалізацію товарів по групам у розрізі сум т...
Детальніше
Cashälot
в ефірі