Ліміт каси: у яких випадках можна змінювати?

02.09.2022
3011

Ліміт залишку готівки в касі або ліміт каси - граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня. Ці вимоги визначені пп. 16 п. 3 розд. І Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого Постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Положення № 148).

Порядок визначення строків здавання готівкової виручки (готівки) та ліміту каси встановлено розд. V Положення №148.

Установлений ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) можуть переглядатися:

  • у зв’язку із змінами законодавства України;
  • або за наявності відповідних обставин (зміни в надходженнях/видатках готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо).

Документи (нормативно-правові акти, внутрішні документи (розрахунки) установи/підприємства, затверджені (підписані) керівником або уповноваженою ним особою), на підставі яких переглянуто ліміт каси, строки здавання готівкової виручки (готівки), додаються до відповідних наказів (розпоряджень), договорів банківського рахунку установи/підприємства.

Про це нагадали податківці ДПС у Львівській області.

Зазначимо, що ліміт каси та строки здавання готівки встановлюють установи/підприємства (в т. ч. небанківські установи), виходячи з власних потреб прискорення обігу готівки та своєчасного її надходження до кас банків (п. 14 розд. ІІ Положення № 148).

Важливо! ФОПи ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюють.

Звертаємо увагу! В Cashalot реалізовано можливість налаштування залишку готівки, що може залишатися у касі в кінці зміни. 

Щоб налаштувати залишок готівки в касі в межах встановленого ліміту, у розділі Всі каси оберіть господарську одиницю, далі натисніть кнопку Налаштування та оберіть Налаштування залишку готівки в касі (рис.1)

https://lh4.googleusercontent.com/nOi9A1oiNfYhfZ5fWp52SiWjeC1j5W2J1JstHJwLzR6IINHUYFB0yRfeVjtrhMySX0sF15dKTaBQN5Vx4qsuhzG-048Ykx7-tdC_hfb4GTgASq4UDhySzZqMIaKYtEZh5vl3W9C8PcNnZ4lBN3EiR7KUAhIGmsmsOtpG_6ivIJ4f4ox4Bt8g0Ibznw

Рис. 1

Для встановлення Ліміту залишку готівки необхідно обрати ПРРО та у полі Ліміт залишку готівки в касі, грн ввести максимальну суму готівки, що повинна залишатися у касі після закриття зміни, для збереження налаштування натиснути кнопку Зберегти (рис.2)

https://lh6.googleusercontent.com/cbFtj-NV8A57qDd9wl6X98LNuBfn_18-Ku4qJu11i_RazXLJi7GIKnV7QrBlG45CHqlIav3U5913Wyo4cfWWeiI8X5CwGF-d1kzrNIORkb_OuFA7BsVjoEjXDzIrNJcYIVM9AXczIJS55lyvWpWLDpTdWOP2Tj4W5xzUvZad-IyPqCQLPpc5z5OQXQ

Рис. 2

Після збереження налаштування у ПРРО буде здійснюватися контроль щодо суми залишку готівки в касі на кінець зміни у межах встановленого ліміту та при закритті зміни операція Службова видача буде виконуватися на суму готівки, що перевищує встановлений ліміт. Після закриття зміни сума залишку готівки зберігається у ПРРО та переноситься до наступної зміни при її відкритті із виконанням операції Службове внесення.

Важливо! Завантаження та оновлення налаштувань виконується під час відкриття зміни на ПРРО.

Інші новини

21.03.2023
Нова інтеграція Cashalot із системою Універсал 7
Cashalot продовжує активно розвиватися задля максимального комфорту наших користувачів. Так, вже зараз ми додали інтеграцію з системою «Універсал7».
Детальніше
04.11.2022
Коли можна не застосовувати РРО/ПРРО Інтернет-магазинам?
В яких випадках можна не застосовувати РРО/ПРРО Інтернет-магазинам? Нагадаємо нашим читачам, що використання РРО та/або програмних РРО в Інтернет-магазинах залежить від того, у які...
Детальніше
22.02.2024
Кваліфіковані електронні підписи для ПРРО Cashalot: детальний огляд
Робота з ПРРО передбачає наявність електронного підпису у кожного касира. Електронний підпис потрібен для відкриття та закриття зміни, а також для реєстрації чеків у ДПС.
Детальніше
05.07.2022
Інтеграція Cashalot із plata by mono — нові можливості для ПРРО
Ми в Cashalot продовжуємо працювати і допомагати українському бізнесу. Так, відтепер у програмному РРО Cashalot доступна інтеграція із Monobank.
Детальніше
21.04.2023
Про застосування РРО/ПРРО
Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані застосовувати РРО, що включені до Держреєстру РРО, та/або програмні РРО з додержанням встановленого поряд...
Детальніше
Cashälot
в ефірі