Два роки ПРРО: зміни та тенденції розвитку

15.11.2022
707



Програмні РРО вже понад два роки мають попит серед різних напрямків українського бізнесу. Якщо ще два роки тому ПРРО для більшості був маловідомою технологічною новинкою, то сьогодні це справжній надійний помічник кожного підприємця, який прагне зробити свій бізнес більш успішним та цінує свій час і комфорт. Які зміни відбулися у ПРРО за ці два роки та що чекає бізнес далі — розповідаємо далі матеріалі.

Спочатку було… РРО

1 серпня 2020 року в Україні запрацювали програмні РРО, які прирівнювалися до класичних касових апаратів та давали змогу кожному підприємцеві вести розрахунки простіше. Так, тоді лише за перший тиждень реалізації нової системи, за інформацією Мінцифри, програмними касами скористалися понад 140 суб’єктів господарювання. 

Тоді ж у 2020-2021 роках для частини українських  підприємців реєстрація фіскальних операцій стала обов'язковою, але водночас вони змогли обирати між дорогим, але добре відомим кожному класичним РРО, або ж спробувати інноваційний та економічно вигідніший програмний РРО. Вже тоді онлайн-каса, хоч і була для багатьох малознайомим рішенням, однак її переваги та можливості суттєво випереджали класичні касові апарати.

Переваги ПРРО: 

  • більш вигідна альтернатива класичним касовим апаратам — економія складає близько 75% від витрат на традиційний РРО;
  • можливість швидко зареєструвати касу онлайн — від покупки ліцензії на ПРРО до старту повноцінної роботи проходить не більше ніж доба;
  • гарантоване автоматичне формування та відправка з-звітів до ДПС;
  • вільний вибір девайсу для ведення каси: смартфон, планшет, ноутбук, ПК;
  • якщо бізнес не прив’язаний до певного місця, можна працювати там, де зручно;
  • доступні різні форми оплат для покупців та кілька способів відправки чека: на імейл, через СМС чи за допомогою QR-коду;
  • більше жодних послуг еквайра — всі чеки відразу фіскалізуються безпосередньо у  ДПС;
  • жодних витрат на обслуговування, зокрема, ремонт і сервіс;
  • відсутність бюрократичних процедур під час реєстрації РРО, адже ПРРО можна зареєструвати онлайн за декілька годин.

Програмна каса сьогодні

З 1 січня 2022 року використання РРО/ПРРО стало обов’язковим для всіх ФОП ІІ-ІV групи, що працюють у сфері торгівлі. Саме впровадження цих норм стало основним поштовхом у розвитку нових продуктів та сервісів, що з ними пов’язані. Відповідно у 2022 році стрімко зросла як популярність ПРРО серед бізнесу, так і можливості онлайн-кас. 

Якщо на початку появи ПРРО бізнес отримував зручну касу для видачі та реєстрації чеків у ДПС, що дозволяла легко та зручно здійснювати розрахункові операції, то зараз програмний РРО — це повноцінний помічник підприємця.

Пропонуємо детальніше розглянути можливості програмної каси на прикладі ПРРО Cashalot. Так, у 2022 році Cashalot під’єднав популярну українську платіжну систему Monobank, чим розширив можливості каси для багатьох напрямків бізнесу. Зокрема, переваги, які отримує бізнес, використовуючи платіжну систему, очевидні: 

  • ідеальне рішення для інтернет-магазинів, що дозволяє надсилати рахунки покупцям можна просто на імейл чи у будь-який месенджер;
  • якісна та вигідна альтернатива традиційних pos-терміналів;
  • наявність безплатної відправки рахунків покупцям на імейл або за допомогою QR-коду;
  • спрощує ведення торгівлі офлайн — доступна можливість надсилати рахунки на імейл або надавати покупцям QR-код для сканування та підтвердження оплати;
  • додаткові можливості для покупців — доступна оплата у будь-який зручний спосіб просто зі смартфона.

ПРРО у смартфоні 

На початку 2022 року у Cashalot з’явився зручний мобільний застосунок Cashalot для користувачів Android та Apple. Тепер каса стала ще мобільнішою, а бізнес отримав додаткові можливості. 

Так, завдяки мобільному ПРРО Cashalot, касир просто у смартфоні або планшеті може здійснювати такі касові операції:

  • відкриття/закриття зміни;
  • службове внесення/службова видача;
  • продаж товару з наявної номенклатури;
  • використання сканера штрих-кодів;
  • вибір форми розрахунку;
  • формування та реєстрація чеків;
  • формування X та Z-звіту;
  • друк чеків.

Більше інформації про мобільний застосунок Cashalot читайте у нашому матеріалі тут.

ПРРО під час воєнного стану

У зв’язку з військовою агресією росії проти України, бізнес мусив адаптуватися до нових складних умов діяльності. Зміни відповідно відбулися і в роботі користувачів ПРРО, адже працювати та вести торгівлю часто було небезпечно, а подекуди і фізично неможливо. Для того, щоб забезпечити стабільну роботу українського бізнесу у нестабільних умовах, держава повністю скасувала всі штрафні санкції, що пов’язані з використанням РРО/ПРРО. Втім бізнес не став взагалі відмовлятися від фіскалізації і відходити в тінь, а навпаки почав свідомо виконувати всі норми законів, таким чином підтримуючи економіку країни та забезпечуючи українців усіма необхідними товарами та послугами.

У зв’язку із масштабністю пошкоджень енергосистеми електропостачання, нині однією з найважливіших проблем для бізнесу та громадян стали вимкнення світла по всій Україні. І тут на допомогу теж прийшли саме програмні РРО, які дають змогу вести безперебійну роботу за відсутності електроенергії. Зокрема, ідеальним рішення став мобільний застосунок  Cashalot, який можна встановити на смартфон або планшет з ОС Android або iOS та під’єднати до нього необхідне обладнання для продажів (принтер для друку чеків, електронні ваги тощо). Більше детально про всі альтернативні варіанти роботи з касою у період вимкнення світла читайте у нашому попередньому матеріалі: Як працювати з ПРРО у випадку відсутності електроенергії?

Звісно ж програмні РРО все ще на початку свого шляху, а робота над їх удосконаленням триває постійно. Однак в одному український бізнес може бути впевнений — програмний РРО з кожним роком ставатиме все більш функціональним та універсальним помічником, що допомагатиме вести бізнес простіше та фінансово вигідніше. Вже зараз з появою кожного оновлення користувачі ПРРО отримують все більше нових можливостей для своєї каси і зручної роботи з розрахунками.

Тому, якщо ви ще тільки  обираєте оптимальний варіант ведення розрахунків для свого бізнесу та плануєте спробувати програмний РРО, звертайтесь вже зараз до наших фахівців за безплатною консультацією та оберіть найкращий ПРРО для своїх потреб: 

+38 (044) 344 07 44
+38 (067) 344 07 44

Інші новини

02.10.2023
«Склад» від Cashalot: які зміни очікують користувачів?
Щоб забезпечити якісну консультацію і подальшу розробку ми маємо запровадити ціну за користування модулем. Тож, вже з 1 грудня ми вводимо акційну пропозицію — всього 1200 грн на рі...
Детальніше
19.08.2022
Під час відкриття зміни на ПРРО надходить повідомлення про відсутність ГО: що робити?
Які дії СГ, у разі, якщо на зареєстрований ПРРО, під час відкриття зміни, надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці»?
Детальніше
11.04.2023
Несвоєчасне закриття зміни і формування щоденних Z-звітів через повітряну тривогу
Щодо можливого несвоєчасного закриття зміни і формування щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) через форс-мажорні обставини (повітряну тривогу, відсутність світла т...
Детальніше
29.01.2024
Функції старшого касира у разі застосування ПРРО
На даний час при використанні ПРРО дозволяється здійснювати вхід та працювати тільки тим касирам, яких СГ зазначив у Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертиф...
Детальніше
12.07.2023
Торгуєте продукцією власного виробництва: чи зобов’язані приймати картки?
Чи зобов’язані СГ (торговці) забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків, у т. ч. з використанням ЕПЗ при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва, які м...
Детальніше
Cashälot
в ефірі