Як працювати з ПРРО у випадку відсутності електроенергії?

27.10.2022
2920



Сьогодні однією з найважливіших проблем для бізнесу та громадян стали вимкнення світла по всій Україні. Так, у зв’язку із масштабністю пошкоджень енергосистеми електропостачання, по всій країні запроваджені стабілізаційні відключення світла, які впливають на життя кожного українця. Зокрема, підлаштовуватись під нові умови має зараз кожен підприємець, який працює з касою.

Тому, щоб вам було простіше, ми підготували матеріал-нагадування про те, що робити та які є альтернативи під час роботи з РРО/ПРРО у разі відключення світла.

Нагадаємо нашим читачам, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через відповідні реєстратори розрахункових операцій, а у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (РК).

Це передбачено вимогами Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

В умовах воєнного стану суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю товарами/послугами, як і раніше, повинні застосовувати РРО/ПРРО. Водночас, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій під час продажу підакцизних товарів. Однак, після завершення воєнного стану штрафи за цей період податківці зможуть застосовувати.  

Що робити під час відключення світла?

Для РРО. Суб’єктам господарювання надано можливість у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проводити розрахункові операції із використанням належним чином зареєстрованих книг обліку розрахункових операцій (КОРО) та РК або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО (ст. 5 Закону № 265).

Для ПРРО. На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу (відключення світла, інтернету тощо) проведення розрахункових операцій здійснюється у режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів (ст. 5 Закону № 265).

Однак для користувачів програмного РРО Cashalot є хороша альтернатива — перехід у мобільний застосунок Cashalot на період відсутності електроенергії

Мобільний програмний РРО Cashalot можна встановити на смартфон або планшет з операційними системами Android або iOS та під’єднати до нього будь-яке периферійне обладнання для продажів (принтер для друку чеків, електронні ваги тощо). Це сучасне, зручне та легке рішення для реєстрації розрахункових операції, яке не потребує від користувача додаткової оплати. Докладно про мобільний застосунок читайте тут.



Смартфон зазвичай тримає заряд досить довго, а тому мобільний застосунок можна використовувати коли немає електроенергії і в режимі онлайн, і офлайн, (якщо відсутній зв’язок з ФСКО). Крім того, якщо ви придбаєте ще повербанк, то зможете працювати без світла навіть повну 8-годинну зміну.

Отже, у випадку застосування мобільного додатку та наявності повербанку, ви зможете легко працювати цілий день незалежно від електроенергії.

Увага! Якщо в момент відключення світла ПРРО працювало в режимі офлайн, можна втратити усі оформлені у цей період розрахункові документи. Для того, щоб цього не сталося, слід знайти спосіб зайти у зміну з цього самого пристрою, тому що офлайн-чеки можуть бути відправлені тільки з того пристрою, на якому вони створювались.

Отже, радимо відразу відкривати зміну в мобільному застосунку Cashalot, щоб у разі вимкнення світла ви змогли продовжувати працювати на тому ж самому пристрої.

Офлайн під час війни

На період воєнного стану п. 13 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 надано можливість проводити розрахункові операції у ПРРО в офлайн-режимі понад встановлені Законом обмеження офлайн-часу. Так, розрахункові операції, що здійснюватимуться у ПРРО у режимі офлайн, можуть здійснюватися без встановлених часових обмежень. Тобто, суб'єкти господарювання можуть працювати в режимі офлайн стільки часу, скільки буде необхідно до відновлення зв’язку із фіскальним сервером контролюючого органу.

Як це реалізовано в Cashalot?

Для користувачів ПРРО Cashalot: у разі відсутності зв’язку з ФСКО програма попередить користувача відповідним повідомленням при переході ПРРО у режим офлайн.

Крім того, у десктоп-версії у розділі «Всі каси» та у вікні «Каси з відкритою зміною» також буде показана інформація щодо режиму офлайн, використаного часу за таймером «36 годин» і «168 годин» та кількості непереданих розрахункових документів. 

У мобільному додатку у вікні «Каси» зображено режим, у якому працює ПРРО — онлайн або офлайн, і дата та час активації відповідного режиму (якщо натиснути на рядок з інформацією).

! У ПРРО час перебування в режимі офлайн рахується від дати та часу створеного документа «Початок офлайн-сесії» і закінчується створенням документа «Завершення офлайн-сесії».

Щодо застосування резервного РРО. Суб’єкт господарювання на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером для проведення розрахункових операцій може використовувати належним чином зареєстрований резервний РРО із дотриманням порядків реєстрації та застосування РРО, встановлених ст. 7 Закону № 265. Це передбачено п. 13 розд. V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317. 

Так, суб’єкт господарювання на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером для проведення розрахункових операцій може:

  • застосовувати режим офлайн. Про бажання працювати в офлайн-режимі СГ повинен зазначити у п. 5 заяви за ф. № 1-ПРРО;
  • використовувати належним чином зареєстрований резервний РРО. Про це СГ повинен зазначити у п. 5 заяви за ф. № 1-ПРРО.

Що радять податківці?

Під час відключення електроенергії ПРРО (у разі реєстрації з можливістю роботи в офлайн-режимі) слід перейти у режим офлайн (в цьому режимі касир може проводити розрахункові операції). В кінці зміни суб’єкт господарювання (касир) формує Z-звіт та закриває зміну.

Якщо ПРРО зареєстровано лише для роботи в режимі онлайн-обміну, то суб’єкт господарювання (касир) чекає відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

На цю тему читайте також такі новини:

Якщо у вас виникли запитання або потрібна консультація — ви завжди можете звернутись до наших фахівців техпідтримки за телефонами: 

+38 044 201 06 46
+38 067 201 06 46

Продовжуємо працювати задля вашого комфортного ведення розрахунків за будь-яких умов.

Інші новини

05.03.2024
Сторнування чека
Чи можливо виконати операцію «сторно» на ПРРО у зв’язку з помилково проведеною розрахунковою операцією, після якої через такий ПРРО проведені наступні розрахункові операції?
Детальніше
05.07.2022
Інтеграція Cashalot із plata by mono — нові можливості для ПРРО
Ми в Cashalot продовжуємо працювати і допомагати українському бізнесу. Так, відтепер у програмному РРО Cashalot доступна інтеграція із Monobank.
Детальніше
31.05.2023
Товарний чек та його обов’язкові реквізити
Що таке товарний чек та які обов’язкові реквізити він повинен містити?
Детальніше
22.08.2023
Розрахунки тільки за безготівку: що зі службовою видачею та службовим внесенням?
Чи необхідно проводити через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» або «службова видача», якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, плат...
Детальніше
18.09.2023
Який порядок та термін реєстрації ПРРО?
Податківці нагадали, який порядок та термін реєстрації ПРРО.
Детальніше
Cashälot
в ефірі