Проїзд пасажирським автотранспортом: що є розрахунковим документом?

28.05.2024
196

Cуб’єкти господарювання у сфері надання послуг пасажирського автомобільного транспорту зобов’язані проводити розрахунки з дотриманням вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) з обов’язковою видачею розрахункових документів встановленої форми та змісту. 

При цьому, законодавство у сфері надання послуг пасажирського автомобільного транспорту складається, зокрема, з Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.1997 р. № 176 (далі – Правила), та наказу Мінтрансзв’язку «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» від 25.05.2006 р. № 503

На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг, приймаючи до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби, зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО / ПРРО та надавати споживачам послуг відповідні розрахункові документи. 

До відома! РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті (п. 4 ст. 9 Закону № 265). 

Друкарство – принцип одержання відбитків письмових знаків за допомогою тиснення, здійснюється в друкарні.   

Обов’язковими реквізитами зазначених документів є їх назви – «талон, квитанція, квиток» (далі – проїзні документи). 

Тільки проїзні документи, виготовлені у спосіб, передбачений п. 4 ст. 9 Закону № 265, зокрема, з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, можуть вважатися відповідними розрахунковими документами. 

Так, відповідно до Правил пасажир повинен мати проїзний документ. 

Отже, суб’єкти господарювання, які надають послуги пасажирського автомобільного перевезення, мають право не застосовувати РРО / ПРРО та розрахункові книжки лише у разі продажу проїзних документів з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті

Проїзні документи, які не відповідають вказаним вимогам, не приймаються як розрахункові, видача зазначених документів споживачам послуг є порушенням порядку проведення розрахунків. 

Про це інформує Пресслужба ДПСУ.

Інші новини

27.11.2023
Що робити, коли закінчується строк служби РРО?
Для скасування реєстрації РРО, визначені строки експлуатації якого закінчилися, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву за формою № 4-РРО.
Детальніше
05.06.2023
Застосування РРО у разі реалізації путівок
Чи застосовується РРО при проведенні розрахунку в касі підприємства з часткової оплати вартості путівки ФСС з тимчасової втрати працездатності?
Детальніше
29.11.2022
Відключення електроенергії та відсутність інтернет-зв’язку: що з РРО/ ПРРО та чи штрафуватимуть?
ДПС проінформувала щодо проблеми відключення електроенергії та відсутності інтернет-зв’язку та, відповідно, щодо передачі інформації про розрахункові операції до ФСКО.
Детальніше
10.03.2023
Змінено назву міста чи вулиці: які дії платника податків?
Які дії платників податків у разі перейменування назви міста чи вулиці?
Детальніше
10.06.2024
Що потрібно знати про програмні РРО від Linkos Group і чому вони необхідні сучасним бізнесам — розповіли на IT-конференції Форсайт 2.4
На бізнес-конференції Форсайт 2.4 від Linkos Group керівник відділу супроводу корпоративних клієнтів ПРРО Олексій Коновалов розповів, чому бізнес переходить на програмні каси наві...
Детальніше
Cashälot
в ефірі