Накладено фінсанкції щодо застосування РРО: чи буде адмінвідповідальність?

15.05.2023
399

Нагадуємо нашим читачам, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності як, зокрема, фінансова, адміністративна. Це передбачено п. 111.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено розд. II Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Відповідальність за порушення вимог Закону № 265 передбачена розд. V Закону № 265. Так, у разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, до суб’єктів господарювання застосовується відповідальність у вигляді фінансових санкцій у розмірах, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Разом з цим, ст. 26 Закону № 265 передбачено, що посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення (далі – КУпАП) встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.) і на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг (від 85 грн. до 170 грн.).

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5 до 10 нмдг (від 85 грн. до 170 грн.) і на посадових осіб – від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).

Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді) (ч. перша ст. 38 КУпАП).

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, ст. 155-1 КУпАП, розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів відповідно до ст. 221 КУпАП.

Отже, у разі застосування контролюючим органом до суб’єкта господарювання фінсанкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265, особи, які здійснюють розрахункові операції, і посадові особи такого суб’єкта господарювання притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 155-1 КУпАП.

Про це повідомило ГУ ДПС у м. Києві.

Про особливості визначення першого та наступного порушення при неналежному застосуванні РРО/ПРРО та про те, що за порушення РРО, вчинені під час ВС, будуть штрафувати, читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

28.07.2022
Чи штрафуватимуть ФОПів за неведення обліку товарів під час дії ВС?
Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних доку...
Детальніше
18.01.2024
Чи штрафують продавця за відсутність розмінної монети?
Чи передбачена відповідальність СГ за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети?
Детальніше
11.10.2022
Cashalot у смартфоні — ваш найзручніший ПРРО
Мобільний застосунок ПРРО Cashalot — це сучасне, зручне та легке рішення для фіскалізації розрахункових операції, що стане оптимальним варіантом для використання пересувними касами...
Детальніше
29.07.2022
Фіскальний чек від кур’єра: чи необхідно видати чек у разі продажу товару з доставкою?
СГ, які здійснюють реалізацію товарів та послуг за готівковий розрахунок, зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО, а в окремих випадках КОРО та розрахункові книжки.
Детальніше
13.09.2023
ФОП надає послуги через мережу інтернет через платіжний сервіс WayForPay: чи застосовувати РРО/ПРРО?
Чи потрібно ФОП, який надає послуги через мережу інтернет (відсутнє конкретне місце розрахунків), при отриманні оплати через платіжний сервіс WayForPay застосовувати РРО/ПРРО?
Детальніше
Cashälot
в ефірі