Накладено фінсанкції щодо застосування РРО: чи буде адмінвідповідальність?

15.05.2023
558

Нагадуємо нашим читачам, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності як, зокрема, фінансова, адміністративна. Це передбачено п. 111.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено розд. II Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Відповідальність за порушення вимог Закону № 265 передбачена розд. V Закону № 265. Так, у разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, до суб’єктів господарювання застосовується відповідальність у вигляді фінансових санкцій у розмірах, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Разом з цим, ст. 26 Закону № 265 передбачено, що посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення (далі – КУпАП) встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.) і на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг (від 85 грн. до 170 грн.).

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5 до 10 нмдг (від 85 грн. до 170 грн.) і на посадових осіб – від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).

Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді) (ч. перша ст. 38 КУпАП).

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, ст. 155-1 КУпАП, розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів відповідно до ст. 221 КУпАП.

Отже, у разі застосування контролюючим органом до суб’єкта господарювання фінсанкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265, особи, які здійснюють розрахункові операції, і посадові особи такого суб’єкта господарювання притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 155-1 КУпАП.

Про це повідомило ГУ ДПС у м. Києві.

Про особливості визначення першого та наступного порушення при неналежному застосуванні РРО/ПРРО та про те, що за порушення РРО, вчинені під час ВС, будуть штрафувати, читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

23.11.2023
Чому інтеграція Cashalot з «Новою поштою» — це добре для кожного клієнта?
Так, у програмному РРО Cashalot вже реалізовано інтеграцію із Новою поштою, що дає можливість автоматично реєструвати чеки у ДПС після отримання посилки покупцем на відділені Нової...
Детальніше
20.12.2021
ПРРО Cashalot інтегровано до облікової системи ENOT
Лінійка інтеграційних рішень ПРРО Cashalot з обліковими системами стала ще більшою. Програмна каса Cashalot до новорічних свят приготувала подарунок усім закладам сфери PET.
Детальніше
20.05.2024
Що робити, якщо сформований Зет-звіт некоректно відображається в Е-кабінеті?
Які дії СГ, який направляв Зет-звіти сформовані РРО/ПРРО до фіскального сервера, однак в е-кабінеті інформація щодо таких звітів відображається не в повному обсязі?
Детальніше
07.03.2024
Скасування реєстрації РРО у разі переходу на ПРРО
Чи необхідно скасовувати реєстрацію РРО, у разі коли СГ планує перейти на використання ПРРО?
Детальніше
25.12.2023
Відміна транзакції відбулась одразу після оплати: що з РРО/ПРРО?
Чи необхідно СГ застосовувати РРО/ПРРО, якщо кошти за товар були сплачені через фінансового посередника, але відміна транзакції відбулась одразу після оплати і не передбачає як отр...
Детальніше
Cashälot
в ефірі