Про особливості визначення першого та наступного порушення при неналежному застосуванні РРО/ПРРО

08.03.2023
332

Нагадуємо, суб’єкти господарювання зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у передбачених законом випадках, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок. Це визначено п. 1 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Згідно з ст. 2 Закону № 265 розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Так, на суб’єкта господарювання покладається обов’язок застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні кожної розрахункової операції.

Відповідно до п. 113.3 Податкового кодексу України у разі вчинення платником податків двох або більше порушень іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, штрафні (фінансові) санкції (штрафи) застосовуються за кожне вчинене разове та триваюче порушення окремо.

Вищезазначене узгоджується з судовою практикою Верховного Суду (постанова від 22.02.2022 р. у справі № 640/4426/19). Оскільки продаж товару без застосування РРО та/або ПРРО не є триваючим порушенням, а невидача касового чека, під час кожного продажу товару, визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО та/або ПРРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням. Тобто, наступне незастосування РРО та/або ПРРО чи невидача чека буде вважатись повторним порушенням.

При цьому кваліфікуючою ознакою такого правопорушення є повторність вчинення відповідного діяння, яке встановлюється у разі вчинення особою кількох правопорушень.

Отже, у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО, до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції, зокрема, за першу з таких операцій – штраф, як за перше порушення, а за кожну наступну – як за наступне порушення.

Про це інформує ДПСУ.

Інші новини

21.03.2023
Поновлення втраченого реєстраційного посвідчення РРО
Як діяти СГ у разі втрати реєстраційного посвідчення? Докладніше - у нашому матеріалі.
Детальніше
31.01.2024
Модуль «Склад» — ваш надійний помічник для ведення обліку товарних запасів
Використовуєте у своїй діяльності облік, як контроль за товарними запасами? Тоді вам потрібен помічник для максимально зручної роботи із обліком товарних запасів. Надійне рішення —...
Детальніше
18.04.2023
Пересувна торгівля: чи потрібен РРО/ПРРО?
Чи застосовують ФОП - єдинники 1-4 груп РРО/ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі, що розташовані за межами стаціонарних приміщень?
Детальніше
21.04.2023
Про застосування РРО/ПРРО
Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані застосовувати РРО, що включені до Держреєстру РРО, та/або програмні РРО з додержанням встановленого поряд...
Детальніше
06.12.2022
Оплата за товар кредитними коштами: що з РРО/ПРРО?
Чи застосовується РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за товари, оплата за які відбувається запозиченими (кредитними) коштами, отриманими внаслідок оформлення кредиту в...
Детальніше
Cashälot
в ефірі