Про особливості законодавства у сфері розрахункових операцій - роз'яснює ДПСУ

20.02.2023
497

Нагадаємо, що з 01.01.2022 р. набули чинності зміни, внесені Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 20.09.2019 р. № 128-ІХ та іншими законами України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», внесеними в зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. № 1017.

Враховуючи внесені зміни, суб’єкти господарювання, у т. ч. ФОП ІІ - IV груп єдиного податку, зобов’язані здійснювати розрахункові операції із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Відповідно до п. першого постанови КМУ «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» від 29.07.2022 р. № 894 торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців фізичних осіб-підприємців - платників  єдиного  податку  першої  групи, торговців, які  здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції) з 1 січня 2023 року повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у т. ч. з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.

Водночас, п. 22 ч. першої ст. 92 Конституції України встановлено, що виключно законами визначаються засади цивільно-правової відповідальності; діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, а значить відповідальність за них наступає лише у випадку, коли вона ними передбачена і є невідворотною.

!!! Порушення вимог одного нормативно-правового акту не може стати підставою для виключення відповідальності за порушення іншого, пов’язаного з ним.

Отже, керуючись вимогами пп. 4.1.2 та пп. 4.1.3 пункту 4.1 Податкового кодексу України ДПС наголошує, що у платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону мають використовувати РРО, обов’язок забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги):

Відповідальність за порушення такого обов’язку застосовується додатково до фінансових санкцій за порушення Закону № 265.

Таке роз'яснення надали фахівці ДПСУ.

Про те, хто в 2023 році повинен мати pos-термінали та яка відповідальність та чи встановлено термін давності для застосування штрафів щодо проведення розрахунків, читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

18.08.2022
Програмний РРО Cashalot святкує два роки
Сьогодні програмний РРО — це не просто програмка для реєстрації чеків у ДПС, це справжній помічник кожного підприємця, який дбає про свій бізнес та цінує свій час.
Детальніше
01.02.2024
При переході в онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій
Що робити у разі створення в режимі офлайн фіскального чека, якщо при переході в режим онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій по цьому чеку?
Детальніше
30.08.2023
Щодо реєстрації чеків без зазначення даних про товар чи послугу
На практиці зустрічаються випадки, коли касир формує фіскальний чек без зазначення даних про товар чи послугу, так званий «нульовий» чек. Чи правомірно це, та чи буде зареєстровано...
Детальніше
22.08.2023
Розрахунки тільки за безготівку: що зі службовою видачею та службовим внесенням?
Чи необхідно проводити через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» або «службова видача», якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, плат...
Детальніше
10.01.2023
ПРРО Cashalot для вашого бізнесу: інтеграція
Інтеграція дає можливість нашим клієнтам продовжувати зручно працювати у звичній програмі! Як? Дуже просто — ви і далі працюєте, як і звикли, у вашій улюбленій обліковці, до якої і...
Детальніше
Cashälot
в ефірі