Чи штрафують продавця за відсутність розмінної монети?

18.01.2024
261

Нагадаємо нашим читачам, що відповідно до п. 22 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 29.12.2017 р. № 148 (далі – Положення № 148), суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком України) з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет. 

Підпунктом 4 п. 58 розд. VI Положення № 148 визначено, що контролюючий орган під час проведення перевірки перевіряє обов’язковість забезпечення постійної наявності в касах підприємств у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, що перевіряються, монет для видачі здачі. 

При цьому, на даний час у органів Державної податкової служби України відсутні законодавчі підстави для застосування фінансових санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети, оскільки, у зв’язку з набранням чинності Указом Президента України від 20.06.2019 р. № 418/2019 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України», втратив чинність Указ Президента України від 12.06.1995 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», яким були передбачені фінансові санкції за порушення норм з регулювання обігу готівки. 

Водночас податківці пропонують суб’єктам господарювання звернутися до Національного банку України, як до розробника Положення № 148, для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання. 

Роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.19. 

Інші новини

18.04.2023
Пересувна торгівля: чи потрібен РРО/ПРРО?
Чи застосовують ФОП - єдинники 1-4 груп РРО/ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі, що розташовані за межами стаціонарних приміщень?
Детальніше
09.11.2022
Способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари через ПРРО
Як покупець може отримати фіскальний чек за оплачені товари, послуги через програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО)?
Детальніше
10.07.2023
Відповідальність за нестворення щоденних Зет-звітів
СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг), зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронн...
Детальніше
02.10.2023
«Склад» від Cashalot: які зміни очікують користувачів?
Щоб забезпечити якісну консультацію і подальшу розробку ми маємо запровадити ціну за користування модулем. Тож, вже з 1 грудня ми вводимо акційну пропозицію — всього 1200 грн на рі...
Детальніше
07.02.2024
Інтернет-еквайринг у ПРРО Cashalot: зручне приймання онлайн-платежів
Cashalot — функціональний програмний РРО, який допомагає українським підприємцям вести облік розрахункових операцій та відповідати вимогам законодавства. Однією з корисних функцій...
Детальніше
Cashälot
в ефірі