Чи є підставою для проведення перевірки неподання СГ звітності про використання РРО/ПРРО?

03.05.2023
622

Контрольно-звітна інформація - це інформація, яку необхідно подавати до органів податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв’язку, відповідно до вимог п. 7 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі - Закон № 265).

Так, суб'єкти господарювання (далі - СГ), які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані подавати до контролюючих органів звітність, пов’язану із застосуванням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо п. 7 ст. 3 Закону № 265 не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку.

СГ, які використовують ПРРО, повинні передавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію у формі електронних копій розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків та іншу інформацію, необхідну для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу, яка створюється засобами таких ПРРО.

Податковим кодексом України визначено, що фактична перевірка (перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності) може проводитися на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності хоча б однієї з підстав, зазначених п. 80.2 ПКУ, зокрема, неподання СГ в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО/ПРРО, РК та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками (пп. 80.2.4 ПКУ).

Отже, неподання СГ в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО/ПРРО, РК та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками є підставою для проведення фактичної перевірки контролюючим органом.

Про це зазначили податківці у Запорізькій області.

Більше корисного контенту читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

08.12.2023
Доплата за ліцензію на торгівлю в роздріб алкоголем: особливості
Про доплату за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі збільшення кількості РРО у місці торгівлі – від податківців.
Детальніше
27.10.2023
ФОП-таксист: з 01.10.2023 РРО/ПРРО обов'язково
В таксі потрібно використовувати РРО/ПРРО. На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та/або ПРРО та надавати таким сп...
Детальніше
22.06.2023
СГ має магазин та кафетерій в одній будівлі, але різних приміщеннях: скільки ліцензій на торгівлю алкоголем отримувати?
Чи потрібно отримувати окремі ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями СГ, який має магазин та кафетерій (буфет, ресторан тощо), що знаходяться в одній будівлі, але в ок...
Детальніше
10.11.2023
Облік готівки у вигляді благодійних внесків: що з оприбуткуванням?
Благодійна організація повинна оприбуткувати готівкові кошти, отримані як благодійні внески, у т. ч. вилучені зі «скриньки», у касі з оформленням прибуткового касового ордеру.
Детальніше
26.04.2023
До уваги платників податків, які у своїй діяльності використовують РРО
Чи встановлені обмеження розрахунків готівкою між фізособами та ФОП, які в своїй діяльності використовують РРО?
Детальніше
Cashälot
в ефірі