Торгівля продовольчими товарами ФОП-єдинником через вендингові автомати: що з РРО/ ПРРО?

04.07.2022
1610

Податківці роз’яснили, чи необхідно ФОП-єдиннику, який здійснює продаж продовольчих товарів та/або напоїв (непідакцизних товарів) за допомогою торгівельних автоматів (вендингових автоматів), застосовувати РРО та/або ПРРО, або КОРО та РК.

Якщо ФОП-єдинник здійснює продаж продовольчих товарів та/або напоїв (непідакцизних товарів) за допомогою торгівельних автоматів (вендингових автоматів), в яких вбудовані електронні контрольно-касові реєстратори, що включені до Реєстру реєстраторів розрахункових операцій, то реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО), або книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) та розрахункові книжки (далі – РК) не застосовуються.

Водночас, суб’єкт господарювання може прийняти рішення щодо використання в автоматах з продажу товарів ПРРО.

Згідно з п. п. 13 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО (зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку РК;
  • надавати особі, яка отримує/ повертає товар, отримує послугу / відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів/ послуг в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у т. ч., але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або e-mail);
  • застосовувати РРО, що включені до Держреєстру РРО (далі – Реєстр РРО), та/або ПРРО з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Поняття РРО визначено ст. 2 Закону № 265. Згідно з цією нормою РРО – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів/наданні послуг, операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів/ наданих послуг), операцій з видачі готівкових коштів держателям ЕПЗ та з приймання готівки для подальшого переказу.

До РРО відносяться:

  • електронний контрольно-касовий апарат (ЕККА);
  • електронний контрольно-касовий реєстратор;
  • вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор;
  • комп’ютерно-касова система;
  • електронний таксометр;
  • автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Автомат з продажу товарів/ послуг – це РРО, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівку або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

Вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор – це РРО, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС), автоматів з продажу товарів/послуг тощо.

Зверніть увагу! РРО та/або ПРРО та РК не застосовуються при продажу товарів/ наданні послуг платниками єдиного податку (фізособами-підприємцями), які не застосовують РРО та/або ПРРО відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Це передбачено п. 6 ст. 9 Закону № 265.

РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи (п. 296.10 ПКУ).

Крім того, п. 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік), затвердженого Постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, встановлено, що суб’єкти підприємницької діяльності, у т.ч.  ФОП-єдинники, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів).

У той же час, п. 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • такими ФОПами також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
  • сільськими, селищними, міськрадами, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Переліку.

Згідно з п. 2 Постанови № 1336 установлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів/ надання послуг, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, для форм та умов проведення діяльності, зокрема, визначених у:

  • п. 1 Переліку – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів). На 2022 р. відповідний граничний обсяг розрахункових операцій з продажу товарів/ послуг становить 1085500 грн.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.02.

Інші новини

27.09.2023
ПРРО Cashalot: функціональні можливості та чому він потрібен вашому бізнесу?
Програмні РРО (реєстратори розрахункових операцій) є важливими інструментами для бізнесу в багатьох галузях. Вони мають численні переваги, які полегшують ведення фінансового обліку...
Детальніше
05.06.2023
Застосування РРО у разі реалізації путівок
Чи застосовується РРО при проведенні розрахунку в касі підприємства з часткової оплати вартості путівки ФСС з тимчасової втрати працездатності?
Детальніше
01.09.2023
Відсутні обов’язкові реквізити фіскального чека: відповідальність
Яка передбачена відповідальність у разі видачі фіскального чека, в якому відсутні обов’язкові реквізити, в т. ч. акцизний податок?
Детальніше
28.07.2022
Чи штрафуватимуть ФОПів за неведення обліку товарів під час дії ВС?
Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних доку...
Детальніше
06.12.2022
Оплата за товар кредитними коштами: що з РРО/ПРРО?
Чи застосовується РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за товари, оплата за які відбувається запозиченими (кредитними) коштами, отриманими внаслідок оформлення кредиту в...
Детальніше
Cashälot
в ефірі