Як здійснювати розрахунки в режимі офлайн під час воєнного стану?

10.08.2022
747

На період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій (далі - ПРРО) та фіскальним сервером контролюючого органу (далі - ФСКО) проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. Він може тривати не більше 36 годин поспіль, зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих ФСКО.

Ці вимоги визначені абз. 3 ст. 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР  (далі - Закон № 265).

Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих ФСКО, не більше 168 годин протягом календарного місяця (абз. 4 ст. 5 Закону № 265).

Водночас, Законом України щодо дії норм на період дії воєнного стану від 15.03.2022 р. № 2120-IХ внесено зміни до Закону № 265.

Так, згідно з п. 13 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили:

  • проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих ФСКО, можуть здійснюватися з перевищенням строків, встановлених абз. 3-4 ст. 5 Закону № 265;
  • зупинено дію абз. 7 ст. 5 Закону № 265.

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 109.02.

Про те, що відбувається з ПРРО у разі скасування ГО, та чи є визначений строк експлуатації для РРО, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Інші новини

18.08.2022
Програмний РРО Cashalot святкує два роки
Сьогодні програмний РРО — це не просто програмка для реєстрації чеків у ДПС, це справжній помічник кожного підприємця, який дбає про свій бізнес та цінує свій час.
Детальніше
17.11.2022
Продаж товарів з доставкою через служби доставки: що з фіскальним чеком?
У якому випадку треба видавати фіскальний чек РРО/ПРРО, а коли можна і без нього при продажу товарів із доставкою?
Детальніше
12.03.2024
ПРРО зареєстрований на ГО для надання перукарських послуг: чи можна надавати інший вид діяльності?
Чи має право ФОП-єдинник (КВЕД: перукарські послуги та здавання авто в оренду) проводити розрахунки з оренди машин через РРО/ПРРО, який зареєстрований на господарську одиницю, де в...
Детальніше
21.03.2023
Нова інтеграція Cashalot із системою Універсал 7
Cashalot продовжує активно розвиватися задля максимального комфорту наших користувачів. Так, вже зараз ми додали інтеграцію з системою «Універсал7».
Детальніше
12.10.2023
Кожен виданий чек – допомога країні
Тема доцільності використання РРО/ПРРО важлива для усіх сторін розрахункових операцій і для розвитку країни загалом. До того ж бізнес має змогу використовувати дуже економний і зру...
Детальніше
Cashälot
в ефірі