Чому програмний РРО вигідніший за касові апарати

28.05.2021
4091


ПРРО — альтернатива касовим апаратам

При веденні бізнесу кожен підприємець, ФОП або юрособа, має своє бізнес-бачення щодо оптимального проведення розрахунково-касових операцій зі своїми покупцями — оплата може бути:

  • через сайт банківською карткою;
  • готівкою після доставки товару;
  • через касу свого магазину.

Однак слід розуміти, що необхідно дотримуватись законодавства в аспекті реєстрації чеків на сервері ДПС. Як же використовувати всі альтернативні варіанти розрахунку із покупцем, дотримуючись вимог законодавства?

Електронний облік розрахункових операцій набагато вигіднішій для ведення бізнесу. Такого висновку дійшов український уряд влітку 2018 року. І була проанонсована реформа сфери РРО.

Розберемо більш детально особливості РРО та програмного РРО, — на основі чого зробимо відповідні висновки.

РРО складний у роботі пристрій, бо потребує навчання, дорогий у придбанні, негативним наслідком використання якого є високовартісне обслуговування, регулярні штрафи від ДПС. До того ж слід зазначити, що термін використання касових апаратів — 7 років.

Сама процедура придбання, реєстрації, обслуговування касових апаратів є доволі бюрократичною. А ціни на придбання касових апаратів, як вважають експерти, є доволі завищеними й коливаються в діапазоні від 7 500 до 21 000 грн за один касовий апарат.

За підрахунками уряду, станом на 2018 рік, бізнес витрачає близько 2 млрд грн на примусові послуги сервісного обслуговування касових апаратів.

А з приводу штрафів, які податкова виписує бізнесу за порушення у сфері використання РРО, — то ця сума складає сотні мільйонів гривень щороку. Наприклад, згідно з відкритими даними, ДПС у 2017 році оштрафувала суб’єкти господарювання на 387 млн грн за виявлені порушення з використання РРО.

У чому інноваційність програмного РРО?

Програмний РРО передбачає онлайн-реєстрацію і тим самим прибирає паперову бюрократію. Більше не потрібно надавати до податкової безліч паперових документів, не потрібно сплачувати абонентську плату за використання ПРРО.

Порівняльна таблиця РРО та ПРРО

 

РРО

ПРРО

Строк реєстрації

5 робочих днів

до 1 робочого дня (online)

Форма реєстрації

Подається близько 8 форм у паперовому або електронному вигляді за участю ДПС та ЦСО

online

Документи

Заява, додатки

Заява

Вартість придбання

6 500–21 000 грн (за один касовий апарат, залежно від моделі)

0 грн (касовий апарат не потрібен)

Обслуговування

Законодавча вимога про необхідність укладення договору на обслуговування

Законодавство не потребує укладення договору про обслуговування

Абонплата за місяць  — консультації та підтримка (ремонт не входить)

 

від 200 грн

 

0 грн

Додаткові витрати

Касова стрічка

0 грн

Початок зміни

Перевірка дати і часу, наявності чекової та контрольної стрічок, друк нульового чека

Авторизація за допомогою КЕП

Реєстрація чека в ДПС

Реєстрація через інформаційного еквайєра

Реєстрація відразу безпосередньо на сервері ДПС

Час формування та друку чека

25–55 сек.

5–7 сек.

Видача чека

Чек видається лише в паперовому вигляді

 

На e-mail, у sms чи месенджер.

За допомогою зчитаного QR-коду, що формується при реєстрації товарного чека в ДПС, покупець може відразу побачити електронну форму свого чека в електронному кабінеті на сайті ДПС

Закриття зміни

Обов’язковий друк Z-звіту із наступним зберіганням у КУРО

Автоматичне формування Z-звіту  та передача до ДПС в online

Сервісне обслуговування

 

Договір із ЦСО. Опломбування РРО та переведення його у фіскальний режим.

Щомісячна плата за обслуговування.  Ремонт обладнання.

Автоматичне оновлення ПЗ

 

Строк експлуатації

7 років з дати введення  обладнання в експлуатацію

Необмежений

Інтернет та електроенергія

 

Без інтернету може працювати до 72 годин підряд.

У випадку виходу з ладу техніки або нестабільного під’єднання інтернету можна здійснювати продаж з використанням КУРО (до 7 днів)

Працює в online-режимі. Без інтернету може працювати до 168 годин в місяць, не більше 36 годин підряд за умови, що є зарезервовані фіскальні номери чеків.

 

Збереження інформації

У своїй фіскальній пам’яті

На сервері ДПС

Простота налаштування та використання

Переналаштування в конфігураціях на підтримці. Залежність від використання зовнішнього  вебсервера постачальника та підтримувальних технологій.

Жодних переналаштувань у конфігураціях на підтримці. Жодних додаткових вебсерверів та підтримувальних технологій.

Все максимально мінімізовано 

Інноваційність ПРРО в тому, що суб’єкту господарювання надається можливість передавати на сервер ДПС дані за допомогою електронної системи реєстрації розрахункових операцій.

Переваги для бізнесу:

  • оптимізація часу та витрат на придбання і обслуговування каси;
  • зведення до мінімуму ймовірності отримання штрафів від ДПС щодо використання РРО;
  • контроль за роботою кожного касира (у разі, якщо у касира є КЕП);
  • надання е-чека.

Переваги для покупця:

  • отримання е-чека (на e-mail, sms у месенджер);
  • перевірити касовий чек в один клік;
  • шляхом зчитування QR-коду, через отриманий у ДПС номер реєстрації чека, автоматично здійснюється перехід на сайт ДПС у електронний кабінет; покупець відразу на сайті ДПС бачить електронну форму отриманого чека;
  • покупець може пересвідчитися в достовірності виданого йому чека та даних, що занесені до нього.

У разі якщо покупець отримав друкований чек, виданий йому через класичний касовий апарат, щоб побачити його електронну форму в е-кабінеті ДПС, йому доведеться вручну заповнювати поля: «Номер чека», «Фіскальний номер РРО», «Дата та час операції»).

Якщо ви, як суб’єкт господарювання, процес клієнтського розрахункового обслуговування робите більш комфортним, впроваджуючи елементи диджиталізації, — як, наприклад, QR-код на торговому чеку, то тим самим створюєте маркетингову лояльність кінцевого споживача до вашої торгової марки або закладу торгівлі.

Розвіюємо два найпоширеніших міфи про РРО та ПРРО

Міф №1: під'єднання сканера штрих-коду, електронних ваг лише до РРО

Програмний РРО Cashalot легко під’єднується до принтера для роздруківки чеків, електронних ваг і сканеру штрих-коду. Думка, що лише класичний касовий апарат дозволяє під’єднати сканер штрих-коду чи електронних ваг, — помилкова.

Міф №2: зникнення фіскальних чеків із сервера ДПС

Сервери податкової працюють стабільно, без будь-яких збоїв. Вони мають достатню резервовану потужність і надійність. Зберігати фіскальні чеки на сервері ДПС набагато надійніше та зручніше для суб’єкта господарської діяльності, аніж зберігати їх на електронній контрольній стрічці класичного касового апарату, — РРО.

Компанії-продавці касових апаратів ведуть деконструктивні дискусії, що нібито фіскальні чеки зникають із сервера ДПС, — спостерігаються такі випадки. Це неправда.

Отож, робимо висновки: програмний РРО як для ФОП, так і для бізнесу в 2021 році за всіма параметрами та своєю функціональністю набагато вигідніший за класичний РРО.

Інші новини

11.11.2021
Аналітика від Cashalot. З нами Ваш Сash завжди буде LOT!
В Cashalot з`явився новий розділ Аналітика! Тепер у Вас є інструмент, який забезпечить стабільне зростання Вашого бізнесу! Гайда дізнаватися, що ж там за інструмент!
Детальніше
26.12.2022
Оплата за неотриманий товар карткою, а повернення коштів – готівкою: чи можливо?
Чи має право СГ повернути кошти готівкою за неотриманий товар (ненадану послугу), якщо оплата проводилася через РРО з використанням банківської платіжної картки (POS-терміналу)?
Детальніше
10.08.2022
Як здійснювати розрахунки в режимі офлайн під час воєнного стану?
Законодавчо визначено, що на період відсутності зв’язку між ПРРО та ФСКО проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із ство...
Детальніше
06.12.2022
Оплата за товар кредитними коштами: що з РРО/ПРРО?
Чи застосовується РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за товари, оплата за які відбувається запозиченими (кредитними) коштами, отриманими внаслідок оформлення кредиту в...
Детальніше
12.07.2023
Торгуєте продукцією власного виробництва: чи зобов’язані приймати картки?
Чи зобов’язані СГ (торговці) забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків, у т. ч. з використанням ЕПЗ при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва, які м...
Детальніше
Cashälot
в ефірі