Продаж товару з доставкою кур’єром продавця

26.05.2023
914

Розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу). У разі застосування банківської платіжної картки – це оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця. Це визначено у ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР.

Таким чином, реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізособи-підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

При продажу товарів з розрахунком у місці доставки з використанням готівкових коштів чи платіжних карток, кур’єр продавця зобов’язаний оформити і видати покупцю фіскальний чек на повну суму розрахункової операції.

Фіскальний чек може бути надано, у т. ч., але не виключно, шляхом відтворювання на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти.

Про це інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Додатково на цю тему читайте матеріал Продаж товарів з доставкою через служби доставки: що з фіскальним чеком у Блозі Cashalot та на Телеграм-каналі Сashalot в ефірі.

Нагадуємо, що в ПРРО Cashalot є можливість надсилати покупцям чеки в електронному форматі на зазначені абонентські номери та е-mail.

Про те, як відправити чек в месенджер клієнту, налаштувати пошту Gmail та пошту Office 365 для відправки чеків на Email покупцям читайте в Базі знань на сайті Cashalot.

Інші новини

07.09.2023
Торгівля в мережі Інтернет: коли формувати та видавати фіскальний касовий чек?
Щодо формування та видачі фіскальних касових чеків покупцям при торгівлі в мережі Інтернет – роз’яснює ДПСУ.
Детальніше
02.02.2023
Скасування реєстрації ПРРО
Коли здійснюється автоматичне скасування реєстрації ПРРО фіскальним сервером ДПС?
Детальніше
09.07.2024
Зміна адреси ГО: чи скасовувати реєстрацію ПРРО?
Чи потрібно скасовувати реєстрацію ПРРО у разі зміни адреси господарської одиниці? У разі зміни найменування або адреси господарської одиниці, де використовується програмний реєстр...
Детальніше
19.03.2024
Повітряна тривога: як закрити зміну в РРО?
У разі оголошення повітряної тривоги, працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал).
Детальніше
22.08.2023
Розрахунки тільки за безготівку: що зі службовою видачею та службовим внесенням?
Чи необхідно проводити через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» або «службова видача», якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, плат...
Детальніше
Cashälot
в ефірі