Продаж товарів з доставкою через служби доставки: що з фіскальним чеком?

17.11.2022
1341

При продажу товарів з повною передоплатою на поточний рахунок продавця у форматі IBAN фіскальний чек через РРО та/або програмні РРО (далі – ПРРО) може не видаватись. В поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо.

У разі здійснення передоплати з використанням платіжних карток така операція є розрахунковою у розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР і вимагає видачу фіскального чека. Він може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на e-mail, мобільний телефон тощо).

При продажу товарів з післяплатою (накладений платіж) необхідність застосування РРО та/або ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником. Обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві (ч. друга ст. 664 Цивільного кодексу України). Продавець у такому випадку вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладна тощо).

У цьому випадку розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником. Останній повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки. В подальшому розрахунки за товар здійснюються між перевізником та продавцем згідно з договором між продавцем та перевізником:

  • якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок, РРО та/або ПРРО не застосовується;
  • в іншому випадку продавець зобов’язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надіслання на e-mail, мобільний телефон тощо.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у м. Києві.

 

Інші новини

22.03.2024
При розрахунку з покупцем не видали чек/ вказали в ньому неповну вартість товару: яким буде штраф?
Відповідальність за порушення вимог проведення розрахункових операцій встановлена ст. 17 Закону про РРО.
Детальніше
30.08.2023
Щодо реєстрації чеків без зазначення даних про товар чи послугу
На практиці зустрічаються випадки, коли касир формує фіскальний чек без зазначення даних про товар чи послугу, так званий «нульовий» чек. Чи правомірно це, та чи буде зареєстровано...
Детальніше
07.09.2023
Торгівля в мережі Інтернет: коли формувати та видавати фіскальний касовий чек?
Щодо формування та видачі фіскальних касових чеків покупцям при торгівлі в мережі Інтернет – роз’яснює ДПСУ.
Детальніше
22.09.2022
Залишок готівки в касі в ПРРО Cashаlot
Як зберегти залишок всієї готівки в касі для наступної зміни у ПРРО Cashаlot – дізнайтесь у статті.
Детальніше
27.06.2023
Розрахунки на суму понад 50000 грн: чи можна відобразити одночасно в готівковій та в безготівковій формі?
Чи можливо проведення розрахункової операції при розрахунку з фізособою через РРО на суму понад 50000 грн з відображенням її в одному розрахунковому документі одночасно в готівкові...
Детальніше
Cashälot
в ефірі