Продаж вживаних технічно складних побутових товарів: що у фіскальному чеку?

11.05.2023
773

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із продажу комплектуючих частин вживаних технічно складних побутових товарів (портативний персональний комп’ютер, включаючи дисплей, клавіатуру і вказівний пристрій, акумуляторні батареї, ноутбук) і стикаються із складнощами у веденні обліку та правильності їх найменування, ДПСУ рекомендує керуватись таким.

Відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР суб’єкти господарювання зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Порядок та форма обліку товарних запасів для фізосіб-підприємців, у т. ч. платників єдиного податку, встановлюються Мінфіном. При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізосіб-підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Форма та зміст розрахункових документів визначена Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення № 13).

При реалізації товарів (послуг) обов’язковим реквізитом чека є назва товару (послуги). Це передбачено розд. II Положення № 13.

Таким чином, фіскальний касовий чек на товари (послуги) визнається відповідним (у частині ідентифікації товару), якщо в ньому зазначена назва товару (послуги).

Кожна модель і модифікація комп’ютерної техніки має основні частини та складові комп’ютера (комплектуючі), а в технічній документації на таку техніку чітко зазначено назву і характеристики кожної з них.

Частина комплектуючих само собою є технічно складними пристроями, а відповідно продаж таких комплектуючих потребує ведення обліку товарних запасів за місцем реалізації всіх товарів та відповідно створення СГ документів у передбачений законодавством спосіб (абз. перший п. 44.1 та абз. перший п. 177.10 Податкового кодексу України), що будуть свідчити про походження таких товарів.

Отже, виходячи з цього, назва товару в фіскальному чеку РРО/ПРРО повинна зазначатися так, щоб виконувались одночасно дві умови: назва повинна відображати споживчі ознаки товару та однозначно ідентифікувати товар чи послугу в документообігу суб’єкта господарювання.

Про це інформує пресслужба ДПСУ.

Про облік товарних запасів у ПРРО Cashalot та про особливості при програмуванні найменування підакцизного товару з 01.01.2023 читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

01.08.2023
Про особливості відображення реквізитів платіжних карток у розрахункових документах РРО/ ПРРО – від ДПСУ
Податківці роз’яснили, як відображати реквізити ЕПЗ у фіскальних касових чеках РРО/ ПРРО.
Детальніше
02.02.2023
Скасування реєстрації ПРРО
Коли здійснюється автоматичне скасування реєстрації ПРРО фіскальним сервером ДПС?
Детальніше
13.09.2022
Штрих-коди товарів у чеку: як це реалізовано в ПРРО Cashalot?
Дізнайтесь, коли штрих-код повинен відображатися у фіскальному чеку, а коли - ні, і які можливості роботи зі штрих-кодом є у Cashalot.
Детальніше
06.12.2022
Оплата за товар кредитними коштами: що з РРО/ПРРО?
Чи застосовується РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за товари, оплата за які відбувається запозиченими (кредитними) коштами, отриманими внаслідок оформлення кредиту в...
Детальніше
Cashälot
в ефірі