Пересувна торгівля: чи потрібен РРО/ПРРО?

18.04.2023
768

Відповідно до п. 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО/ПРРО) з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 (далі - Постанова), фізичні особи - підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійснені роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
  • сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО/ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови № 1336.

Водночас, згідно з п. 2 Переліку суб’єкти господарювання мають право проводити розрахунки без застосування РРО/ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень.

Зверніть увагу! Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 1 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО/ПРРО є обов’язковим становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати (1 118 900,00 грн), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (абз. другий п. 2 Постанови № 1336).

Крім того, абз. третім п. 2 Постанови № 1336 установлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 2 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО/ПРРО є обов’язковим, - 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання.

Згідно з п. 2 додатку до постанови Кабміну «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 р. № 121 у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати та проводити розрахунки з застосуванням РРО/ПРРО.

Отже, не застосовують РРО/ПРРО, а використовують РК та КОРО при здійснені роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

  • для ФОП - платників єдиного податку другої - четвертої групи на території сіл - до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);
  • для всіх без виключення суб’єкти господарювання на будь-якій території - 500 тис. грн. на один суб’єкт господарської діяльності, в тому числі фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку.

Про це повідомили податківці ДПС в Івано-Франківській області.

Багато корисної інформації читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

15.06.2022
Аналізуйте дані Z-звітів легко та зручно з Cashalot
Модуль «Аналітика» у програмному РРО Cashalot створений аналізувати стан продажів, швидко приймати важливі рішення, збільшувати прибутки та безперервно дбати про своїх клієнтів
Детальніше
15.11.2022
Два роки ПРРО: зміни та тенденції розвитку
Якщо ще два роки тому ПРРО для більшості був маловідомою технологічною новинкою, то сьогодні це справжній надійний помічник кожного підприємця, який прагне зробити свій бізнес біль...
Детальніше
20.10.2021
ПРРО Cashalot інтегрований з обліковою системою “Предприниматель 4”
Інтеграційних рішень ПРРО Cashalot з іншими обліковими системами стає все більше. Cashalot інтегрований в облікову систему “Предприниматель 4”.
Детальніше
02.09.2022
Ліміт каси: у яких випадках можна змінювати?
Установлений ліміт каси та строки здавання готівки можуть переглядатися за наявності відповідних обставин. Докладніше у нашому матеріалі.
Детальніше
Cashälot
в ефірі