Пересувна торгівля: чи потрібен РРО/ПРРО?

18.04.2023
938

Відповідно до п. 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО/ПРРО) з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 (далі - Постанова), фізичні особи - підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійснені роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
  • сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО/ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови № 1336.

Водночас, згідно з п. 2 Переліку суб’єкти господарювання мають право проводити розрахунки без застосування РРО/ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень.

Зверніть увагу! Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 1 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО/ПРРО є обов’язковим становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати (1 118 900,00 грн), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (абз. другий п. 2 Постанови № 1336).

Крім того, абз. третім п. 2 Постанови № 1336 установлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 2 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО/ПРРО є обов’язковим, - 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання.

Згідно з п. 2 додатку до постанови Кабміну «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 р. № 121 у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати та проводити розрахунки з застосуванням РРО/ПРРО.

Отже, не застосовують РРО/ПРРО, а використовують РК та КОРО при здійснені роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

  • для ФОП - платників єдиного податку другої - четвертої групи на території сіл - до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);
  • для всіх без виключення суб’єкти господарювання на будь-якій території - 500 тис. грн. на один суб’єкт господарської діяльності, в тому числі фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку.

Про це повідомили податківці ДПС в Івано-Франківській області.

Багато корисної інформації читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

08.03.2023
Cashalot — програмна каса як повноцінний помічник для ведення бізнесу
Cashalot – це не просто програмний РРО, це надпотужний помічник як для підприємця, так і для малого, середнього та великого бізнесу. Пропонуємо розглянути детальніше всі переваги р...
Детальніше
15.08.2022
Коментар до останніх змін до Держреєстру РРО – від ДПС
Чи можуть використовуватися РРО, які не забезпечують відображення реквізитів марок акцизного податку в розрахункових документах, при продажу будь-яких товарів та послуг, зокрема, а...
Детальніше
27.02.2024
Скасування помилково проведеної суми розрахунку через РРО/ПРРО
Чи є можливість у СГ на наступний робочий день скасувати помилково проведену через РРО/ПРРО суму розрахунку, якщо було створено Зет-звіт?
Детальніше
10.05.2024
Якщо на одній ГО два ПРРО: чи можна їх використовувати одночасно одним касиром?
Чи може СГ зареєструвати та використовувати на одній ГО два ПРРО та себе вказати як касир?
Детальніше
03.10.2023
Роздрібна торгівля алкоголем та тютюном у безготівковій формі: застосування РРО/ПРРО
Суб’єкт господарювання може здійснювати роздрібний продаж таких товарів у безготівковій формі за умови застосування РРО та/або ПРРО.
Детальніше
Cashälot
в ефірі