ПРРО зареєстрований на ГО для надання перукарських послуг: чи можна надавати інший вид діяльності?

12.03.2024
140

Місце проведення розрахунків – місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Це визначено ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР

Нагадуємо, що Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317 (далі – Порядок № 317). 

Для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – заява № 1-ПРРО). 

У розд. 3 «Дані щодо господарської одиниці» заяви № 1-ПРРО зазначаються: ідентифікатор об’єкта оподаткування або об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням або через який провадиться діяльність (далі – об’єкт оподаткування); 

  • код території; 
  • назва господарської одиниці (далі – ГО); 
  • адреса розміщення ГО, які заповнюються згідно з даними повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення № 20-ОПП). 

Згідно з п. 2 розд. IV Порядку № 317 ПРРО може застосовуватись лише в тій ГО, дані про яку внесені до Реєстру ПРРО щодо такого ПРРО

Назва та адреса ГО є обов’язковими реквізитами фіскального чека згідно з п. 2 розд. II Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення №13). 

Господарська одиниця – це стаціонарний або пересувний об’єкт, у т. ч. транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції (абз. третій п. 2 розд. I Положення № 13). 

Якщо СГ має декілька окремих ГО, то на кожну ГО, де здійснюється продаж товарів/послуг, має бути зареєстровано щонайменше один РРО/ПРРО

Якщо місце здійснення розрахунків за різними видами діяльності (надання послуг перукарнями та салонами краси, надання в оренду автотранспортних засобів) збігається, для цілей подання повідомлення № 20-ОПП відбувається поділ об’єкта оподаткування (нерухомого майна (приміщення)), за його функціональним призначенням, на окремі дві його частини. 

У такому випадку у повідомленні № 20-ОПП подається інформація про два окремих об’єкта оподаткування з урахуванням кожного окремого виду діяльності (одна частина приміщення – салон чи перукарня, інша – офіс), із зазначенням для кожного з них відповідного унікального ідентифікатора об’єкта оподаткування, сформованого у порядку зростання (рис. 1). 

Рис. 1 

На кожен такий окремий об’єкт оподаткування (господарську одиницю) реєструється окремий ПРРО. 

Стосовно автомобілів, які здаються в оренду, також має бути подане повідомлення № 20-ОПП (рис. 2).  

Рис. 2 

При цьому може застосовуватись принцип укрупнення інформації, передбачений п. 8.4 розд. VIII Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Тобто, можна подати інформацію з типом «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів у графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення № 20-ОПП, або інформацію про місце зберігання таких транспортних засобів, наприклад – автопарк, гараж тощо. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.06. 

Інші новини

11.04.2023
Чи вважається автомат з продажу товарів (послуг) РРО?
РРО - це пристрій або програмно-технічний комплекс, а от чи може автомат з продажу (товарів) вважатися реєстратором розрахунковим операцій?
Детальніше
11.11.2021
Аналітика від Cashalot. З нами Ваш Сash завжди буде LOT!
В Cashalot з`явився новий розділ Аналітика! Тепер у Вас є інструмент, який забезпечить стабільне зростання Вашого бізнесу! Гайда дізнаватися, що ж там за інструмент!
Детальніше
04.09.2023
Розмінна монета: як правильно внести до РРО/ПРРО?
Розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків має проводитися через РРО/ПРРО.
Детальніше
28.07.2021
Нове інтеграційне рішення: “Драйвер ПРРО Cashalot для BAS”. Конфігурації BAS та 1C:Підприємство, в яких інтегровано ПРРО Cashalot
Інтеграційне рішення, що поєднує функціонал ПРРО Cashalot із розрахунково-обліковою системою BAS.
Детальніше
13.11.2023
Cashalot під’єднав інтеграцію з IBS
Програмний РРО Cashalot під’єднав нову інтеграцію – з компанією IBS (Intellectual Business Systems). Інтеграція надає змогу користувачам використовувати всі можливості ПРРО просто...
Детальніше
Cashälot
в ефірі