Проведення розрахунків через касу або РРО: скільки ПН складати?

15.08.2022
676

Виникає питання скільки податкових накладних (далі - ПН) за щоденними підсумками операцій повинен скласти платник податку, якщо протягом дня розрахунки за поставлені товари/послуги проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника)?

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, КЕП уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Податковим кодексом України (далі - ПКУ) термін.

Так, ПН може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була складена на ці операції), зокрема, у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/РРО та/або ПРРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника). Це визначено відповідно до п. 201.4 ПКУ

ПН складає особа, яка зареєстрована як платник податку у контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість. Про що зазначено у п. 1 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307 (далі - Порядок № 1307).

Порядком № 1307 не заборонено складати окремі ПН при проведенні протягом дня розрахунків через касу/РРО/ПРРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Платник податку може прийняти рішення щодо складання ПН за щоденними підсумками операцій з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена протягом дня через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), якщо на ці операції не була складена окрема податкова накладна, а саме:

  • складати окремі ПН за щоденними підсумками операцій за показниками кожного з таких РРО чи платіжний пристрій;
  • складати одну ПН за щоденними підсумками операцій за показниками усіх РРО чи платіжних пристроїв.

Таке роз'яснення надано податківцями ДПС у Закарпатській області.

Більше новин читайте у Блозі Cashalot, а також на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі. 

Інші новини

17.02.2023
Про застосування на господарській одиниці ФОП-єдинника РРО та/або ПРРО
ФОП-єдинник здійснює реалізацію супутніх товарів за готівку, та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, в безготівковій формі, шляхом внесення готі...
Детальніше
13.09.2022
Штрих-коди товарів у чеку: як це реалізовано в ПРРО Cashalot?
Дізнайтесь, коли штрих-код повинен відображатися у фіскальному чеку, а коли - ні, і які можливості роботи зі штрих-кодом є у Cashalot.
Детальніше
04.09.2023
Розмінна монета: як правильно внести до РРО/ПРРО?
Розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків має проводитися через РРО/ПРРО.
Детальніше
02.11.2022
Видача коштів через РРО та/або ПРРО у разі повернення товару або скасування помилково проведеної суми
Яким чином через РРО та/або ПРРО здійснюється видача коштів у разі повернення товару або скасування помилково проведеної суми?
Детальніше
06.02.2024
Продаж кавових напоїв у МАФі: який тип об’єкта оподаткування зазначати у ф. № 20-ОПП?
Який тип об’єкта оподаткування при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП необхідно обрати суб’єкту господарювання, якщо у довіднику типів об’єктів оподаткування відсутня потрібна...
Детальніше
Cashälot
в ефірі