Проведення розрахунків через касу або РРО: скільки ПН складати?

15.08.2022
814

Виникає питання скільки податкових накладних (далі - ПН) за щоденними підсумками операцій повинен скласти платник податку, якщо протягом дня розрахунки за поставлені товари/послуги проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника)?

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, КЕП уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Податковим кодексом України (далі - ПКУ) термін.

Так, ПН може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була складена на ці операції), зокрема, у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/РРО та/або ПРРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника). Це визначено відповідно до п. 201.4 ПКУ

ПН складає особа, яка зареєстрована як платник податку у контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість. Про що зазначено у п. 1 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307 (далі - Порядок № 1307).

Порядком № 1307 не заборонено складати окремі ПН при проведенні протягом дня розрахунків через касу/РРО/ПРРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Платник податку може прийняти рішення щодо складання ПН за щоденними підсумками операцій з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена протягом дня через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), якщо на ці операції не була складена окрема податкова накладна, а саме:

  • складати окремі ПН за щоденними підсумками операцій за показниками кожного з таких РРО чи платіжний пристрій;
  • складати одну ПН за щоденними підсумками операцій за показниками усіх РРО чи платіжних пристроїв.

Таке роз'яснення надано податківцями ДПС у Закарпатській області.

Більше новин читайте у Блозі Cashalot, а також на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі. 

Інші новини

06.09.2022
Мінфін вніс зміни до порядків реєстрації та застосування РРО та ПРРО
Внесено зміни до порядків реєстрації та застосування РРО та ПРРО.
Детальніше
21.10.2022
Досвід використання ПРРО Cashalot
За цей час у Cashalot відбулось чимало трансформацій, які зробили роботу з касою значно приємнішою і легшою. Водночас, випробувати ПРРО в дії вдалося багатьом напрямкам бізнесу.
Детальніше
11.09.2023
Чи має право підприємство зберігати кошти у сейфі поруч з РРО та/або ПРРО?
Якщо підприємство не має можливості зберігати всю суму готівкових коштів у ящику РРО та/або окремих моделей ПРРО, то частину готівки можна зберігати в сейфі, але за певних умов.
Детальніше
18.03.2024
Дії касира, якщо при здійсненні входу ПРРО відмовляє у вході та повідомляє про відкриту зміну на іншому ПРРО
При здійсненні входу ПРРО відмовляє у вході та повідомляє про відкриту зміну на іншому ПРРО, якщо ПЗ одночасно встановлено на два окремі пристрої: що робити касиру?
Детальніше
10.11.2023
Облік готівки у вигляді благодійних внесків: що з оприбуткуванням?
Благодійна організація повинна оприбуткувати готівкові кошти, отримані як благодійні внески, у т. ч. вилучені зі «скриньки», у касі з оформленням прибуткового касового ордеру.
Детальніше
Cashälot
в ефірі