Чи є обмеження у СГ самостійно створювати ПРРО та використовувати його у своїй діяльності?

14.06.2023
333

Правові відносини у сфері застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) встановлені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Податківці зазначили, що Законом № 265 не встановлено обмежень щодо виробників ПРРО.

Тобто, суб’єкт господарювання може розробити власний ПРРО для власних чи комерційних потреб, однак потрібно дотримуватись певних умов. Зокрема, функціонал такого ПРРО повинен відповідати законодавчим вимогам.

Щодо технічних питань

ДПС відповідно до вимог Закону № 265 забезпечено, зокрема, функціонування фіскального сервера ДПС та двох АРІ фіскального сервера контролюючого органу (АРІ фіскального сервера Єдине вікно подання електронної звітності та АРІ фіскального сервера Електронний кабінет).

Через зазначені АРІ здійснюється інтеграція програмного забезпечення будь-якого ПРРО з фіскальним сервером контролюючого органу.

АРІ розміщені у відкритому вільному доступі на вебпорталі ДПС за посиланням.

Суб’єкт господарювання для розробки власного ПРРО може використовувати будь-який із двох запропонованих АРІ фіскального сервера контролюючого органу.

Основними законодавчо встановленими вимогами для будь-якого ПРРО є забезпечення виконання ним фіскальної функції через фіскальний сервер контролюючого органу та обов’язкове включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр).

Щодо фіскальних функцій

Нагадаємо нашим читачам, що:

  • фіскальна функція ПРРО – це здатність ПРРО забезпечувати одноразове занесення для довгострокового зберігання на фіскальному сервері контролюючого органу та багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі;
  • фіскальний режим роботи ПРРО – це режим роботи ПРРО зареєстрованого у Реєстрі, що забезпечує реєстрацію розрахункових документів на фіскальному сервері контролюючого органу відповідно до Закону № 265.

Щодо включення ПРРО до Реєстру 

Включення ПРРО до Реєстру відбувається шляхом реєстрації ПРРО на підставі Заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Після включення ПРРО до Реєстру такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання в електронній формі повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО, за формою № 5-ПРРО (J/F1391802).

Отже, Законом № 265 не встановлено обмежень щодо виробників ПРРО. Тобто, суб’єкт господарювання може розробити власний ПРРО для власних чи комерційних потреб, однак потрібно дотримуватись певних умов. Зокрема, функціонал такого ПРРО повинен відповідати законодавчим вимогам.

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.20.

Нагадаємо нашим читачам, що Linkos Group є розробником ПРРО Cashalot та ПРРО СОТА Каса, які є чудовою альтернативою традиційним касовим апаратам. ПРРО Cashalot – програма, яка встановлюється на ПК та розроблена для великого бізнесу. ПРРО СОТА Каса – це веб-сервіс («хмарний» сервіс), який підійде для малого та середнього бізнесу. Обидва ПРРО забезпечують можливість подати заяву про реєстрацію ПРРО за встановленою формою, працювати з касою та багато чого іншого.

Інші новини

09.06.2023
Які дії СГ у разі несправності ПРРО, а саме неможливо закрити зміну та сформувати ЗЕТ-звіт?
Податківці повідомили, як діяти у разі несправності програмного реєстратора розрахункових операцій.
Детальніше
22.04.2024
Інтеграція Cashalot з пристроями від iMin
Ваш бізнес потребує мобільності та гнучкості? Займаєтесь роздрібною торгівлею, доставкою, таксі, надаєте кур'єрські послуги чи послуги майстра за викликом тощо?
Детальніше
13.11.2023
Cashalot під’єднав інтеграцію з IBS
Програмний РРО Cashalot під’єднав нову інтеграцію – з компанією IBS (Intellectual Business Systems). Інтеграція надає змогу користувачам використовувати всі можливості ПРРО просто...
Детальніше
29.01.2024
Функції старшого касира у разі застосування ПРРО
На даний час при використанні ПРРО дозволяється здійснювати вхід та працювати тільки тим касирам, яких СГ зазначив у Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертиф...
Детальніше
15.02.2024
У ЗЕТ-звіті відсутні обов’язкові реквізити: чи буде відповідальність?
Яка передбачена відповідальність у разі роздрукування чи створення в електронному вигляді ЗЕТ-звіту, в якому відсутні обов’язкові реквізити?
Детальніше
Cashälot
в ефірі