Як підготуватися ФОПам 2–4 групи до ведення свого бізнесу в 2022 році

13.09.2021
637

Чому тим, хто все ще розмірковує та досі не придбав ПРРО, потрібно швидше його придбати?

З 1.01.2022 року ФОП 2–4 групи мають використовувати у своїй підприємницькій діяльності касові апарати або ПРРО. А чи всі зараз готові, що потрібно зробити, куди звернутися та яка ціна питання — читайте більш детально в нашій статті.

Обов’язкове застосування ПРРО з 1 січня 2021 стосується ФОПів-єдинників 2–4 груп, які здійснюють: реалізацію товарів чи послуг через інтернет; реалізацію товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я; реалізацію ювелірних та побутових виробів; роздрібну торгівлю вживаними товарами; реалізацію текстилю. ПРРО повинні застосовувати ті підприємці, річний дохід яких з початку календарного року перевищив 1 млн грн.

З 1 січня 2022 року використання ПРРО буде обов’язковим для фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку 2–4 груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для 1 групи платників єдиного податку, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Якщо обіг ФОП у 2021 р. перевищував 1,3 млн грн, то касовий апарат або програмну касу обов'язкового потрібно придбати. Простий та економний варіант — це придбання ПРРО: програмної каси Cashalot або ПРРО “СОТА Каса”.

Програмна каса Cashalot більше підійде для тих підприємств, в яких спостерігається нестабільний інтернет-зв‘язок. Це десктоп-рішення, що може працювати в офлайн-режимі. Тобто на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих сервером ДПС.

Проведення розрахункових операцій звичайно краще здійснювати через ПРРО, оскільки це диджиталізований та економний варіант, який є сучасною альтернативою касових апаратів для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

На сьогодні, в карантинний період, багато підприємців, що працюють у сфері торгівлі здійснюють свою діяльність через інтернет. Значно збільшилась кількість інтернет-магазинів за останні два роки. Багато питань з приводу того, чи потрібно ФОПам 2 групи, що працюють на єдиному податку, мати ПРРО.

Отже, якщо товар був замовлений на сайті інтернет-магазину, а передплата з боку покупця за товар не надходила, то доставка здійснюється кур’єром на підставі договору, відповідно до якого товар передається такому кур’єру для доставки покупцю, і ПРРО застосовується кур’єром безпосередньо при отриманні товару покупцем у відділенні поштового оператора. У такому випадку ФОП-продавець зобов’язаний вкласти у посилку видаткову накладну, яка буде свідчити про походження товару. Зобов’язання щодо видачі товарного чека покладається на продавця та/або кур’єра, як безпосередніх учасників договору купівлі-продажу. Кур’єром може виступати оператор поштового зв’язку. Отже, ось вам і наочний приклад того, що придбання ПРРО є об’єктивною необхідністю, якщо ви займаєтесь інтернет-торгівлею.

Щодо ситуації на ринку з використання ПРРО то, згідно з даними Податкової, станом на 1 липня 2021 року:

  • загальна кількість зареєстрованих платниками податку ПРРО — 97,5 тис. (починаючи з 1.08.2020, коли ПРРО було впроваджено);
  • кількість суб’єктів господарювання, якими зареєстровано ПРРО — 19,9 тис. (починаючи з 1.08.2020, коли ПРРО було впроваджено);
  • кількість чеків, що були видані протягом року через ПРРО — 328,7 млн (починаючи з 01.08.2020, коли ПРРО було впроваджено).

Згідно з даними статистики спостерігається стрімка популяризація та безпосереднє впровадження ПРРО з боку суб’єктів господарювання, оскільки це зручно та вигідно.

Розробники ПРРО Cashalot або “СОТА Каса” врахували всі вимоги законодавства щодо функціональності, режимів (онлайн та офлайн) ПРРО, — зокрема Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547, Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями.

Тож не зволікайте, придбайте ПРРО Cashalot або “СОТА Каса” завчасно, щоб зустріти новий 2022 рік з максимальною бойовою готовністю!

Інші новини

17.02.2023
Про застосування на господарській одиниці ФОП-єдинника РРО та/або ПРРО
ФОП-єдинник здійснює реалізацію супутніх товарів за готівку, та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, в безготівковій формі, шляхом внесення готі...
Детальніше
22.08.2023
Розрахунки тільки за безготівку: що зі службовою видачею та службовим внесенням?
Чи необхідно проводити через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» або «службова видача», якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, плат...
Детальніше
26.02.2024
Мультимерчант у Cashalot: розділяємо оплати між різними рахунками
Функція мультимерчанта тепер доступна у ПРРО Cashalot для користувачів POS-терміналів від ПриватБанку. Поява мультимерчанта значно спрощує ведення обліку та розрахунків для тих, хт...
Детальніше
22.09.2022
Залишок готівки в касі в ПРРО Cashаlot
Як зберегти залишок всієї готівки в касі для наступної зміни у ПРРО Cashаlot – дізнайтесь у статті.
Детальніше
20.06.2023
Підакцизні товари: які товари, та за якими кодами до них відносяться?
Підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.
Детальніше
Cashälot
в ефірі