ФОП-таксист: з 01.10.2023 РРО/ПРРО обов'язково

27.10.2023
1722

На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та/або ПРРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту. 

Поряд з тим, Законом України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ (далі – Закон № 3219) передбачено, що суб’єктів господарювання, які не здійснювали діяльності з продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти чи у сфері організації та проведення азартних ігор, звільнено від відповідальності за порушення вимог щодо застосування РРО/ПРРО, вчинені ними у період з 01.01.2022 до 01.10.2023

Також Законом № 3219 для ФОП – платників єдиного податку, які не зареєстровані платниками ПДВ, передбачено ряд інших пом’якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій з 100 – 150% до 25 – 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), а саме: 

  • 25 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
  • 50 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення. 

При цьому, штраф не зменшується для ФОП, які здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.  

Отже, з 01.10.2023 р. до суб’єктів господарювання, у тому числі ФОП – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які надають послуги таксі та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО та/або ПРРО, можуть застосуватись штрафні (фінансові) санкції.

Інші новини

17.10.2023
Технічний збій в роботі серверу ДПС: що робити СГ?
Які дії СГ у разі отримання повідомлення про технічний збій в роботі серверу ДПС (відсутній зв’язок з сервером ДПС)?
Детальніше
26.03.2024
У фіскальних чеках РРО та ПРРО необхідно відображати код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів
До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції під час торгівлі підакцизними товарами!
Детальніше
15.03.2024
Кого перевірять в першу чергу щодо застосування РРО?
Д. Гетманцев назвав деякі критерії потенційно ризикових платників, до кого в першу чергу прийдуть перевіряючі щодо виконання Закону про РРО.
Детальніше
20.02.2023
Про особливості законодавства у сфері розрахункових операцій - роз'яснює ДПСУ
Податківці надали роз'яснення щодо використання РРО та обов’язку забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари.
Детальніше
24.01.2024
Фіскальний чек РРО/ПРРО іноземною мовою: чи можна?
Чи мають право СГ здійснювати програмування РРО/ПРРО та видавати фіскальний касовий чек на іноземній мові або на мові національних меншин?
Детальніше
Cashälot
в ефірі