Щодо реєстрації чеків без зазначення даних про товар чи послугу

30.08.2023
1503

На практиці зустрічаються випадки, коли касир формує фіскальний чек без зазначення даних про товар чи послугу, так званий «нульовий» чек. Зокрема деякі касири формують такий чек при відкритті зміни, щоб впевнитись, що РРО/ПРРО працює. У цій статті з’ясуємо, чи можна так робити згідно із нормами законодавства та чи буде зареєстровано такий чек. 

Вимоги до форми та змісту розрахункового документа визначені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 року № 13 (далі - Положення № 13). 

Згідно з п. 3 розд. І Положення № 13 у разі відсутності у розрахунковому документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий. 

При цьому, назва товару (послуги) є одним з обов’язкових реквізитів фіскального чека, яка зазначається в рядку 10.  

Тобто, фіскальний чек, у якому відсутні дані про товар чи послугу («нульовий» чек), не відповідає затвердженим вимогам до форми та змісту розрахункового документа, які  визначені Положенням № 13.  

Крім того, у нормативно-правових актах щодо застосування ПРРО відсутні вимоги щодо формування та реєстрації «нульових» чеків на фіскальному сервері контролюючого органу. 

Отже, формування та реєстрація на ФСКО фіскальних чеків без зазначення даних про товар чи послугу («нульових» чеків) може вважатись порушенням вимог Положення №13 та нормативно-правових актів, що регулюють застосування ПРРО. 

Інші новини

31.05.2022
Статистика по чеках повернення: аналізуємо разом із Cashalot
Продовжуємо знайомити користувачів Cashalot з функціоналом та інструментами модуля «Аналітика». Цього разу ділимось інформацією про розділ «Статистика по чеках повернення».
Детальніше
10.11.2023
Облік готівки у вигляді благодійних внесків: що з оприбуткуванням?
Благодійна організація повинна оприбуткувати готівкові кошти, отримані як благодійні внески, у т. ч. вилучені зі «скриньки», у касі з оформленням прибуткового касового ордеру.
Детальніше
15.05.2023
Накладено фінсанкції щодо застосування РРО: чи буде адмінвідповідальність?
Чи передбачена адміністративна відповідальність у разі застосування ДПС фінсанкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону про РРО?
Детальніше
08.07.2022
Аналітика по реалізованим товарам
Продовжуємо ділитися своїми порадами щодо легкої роботи з ПРРО Cashalot. Цей матеріал присвячуємо розділу, який допоможе проаналізувати реалізацію товарів по групам у розрізі сум т...
Детальніше
15.02.2023
Хто укладає договір з ЦСО у разі реєстрації РРО на відокремлений підрозділ?
Суб’єкт господарювання, який є платником податку на прибуток, може реєструвати РРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів, які розташовані на території іншої, ніж так...
Детальніше
Cashälot
в ефірі