Щодо реєстрації чеків без зазначення даних про товар чи послугу

30.08.2023
1860

На практиці зустрічаються випадки, коли касир формує фіскальний чек без зазначення даних про товар чи послугу, так званий «нульовий» чек. Зокрема деякі касири формують такий чек при відкритті зміни, щоб впевнитись, що РРО/ПРРО працює. У цій статті з’ясуємо, чи можна так робити згідно із нормами законодавства та чи буде зареєстровано такий чек. 

Вимоги до форми та змісту розрахункового документа визначені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 року № 13 (далі - Положення № 13). 

Згідно з п. 3 розд. І Положення № 13 у разі відсутності у розрахунковому документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий. 

При цьому, назва товару (послуги) є одним з обов’язкових реквізитів фіскального чека, яка зазначається в рядку 10.  

Тобто, фіскальний чек, у якому відсутні дані про товар чи послугу («нульовий» чек), не відповідає затвердженим вимогам до форми та змісту розрахункового документа, які  визначені Положенням № 13.  

Крім того, у нормативно-правових актах щодо застосування ПРРО відсутні вимоги щодо формування та реєстрації «нульових» чеків на фіскальному сервері контролюючого органу. 

Отже, формування та реєстрація на ФСКО фіскальних чеків без зазначення даних про товар чи послугу («нульових» чеків) може вважатись порушенням вимог Положення №13 та нормативно-правових актів, що регулюють застосування ПРРО. 

Інші новини

09.02.2023
Як здійснити оприбуткування готівки?
Готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися. Як це зробити читайте у статті.
Детальніше
06.09.2023
Для кого зменшені штрафи за порушення застосування РРО та ПРРО?
З 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року зменшені штрафи за порушення РРО та ПРРО для ФОП, але не для всіх.
Детальніше
19.09.2023
СГ здійснює діяльність у сфері надання послуг таксі: що з РРО/ПРРО?
ДПСУ надала роз’яснення СГ щодо законодавства у сфері здійснення розрахунків при надані послуг (в т.ч. послуг таксі).
Детальніше
11.01.2024
Обмеження при безготівковому розрахунку для торговців
Які обмеження встановлені вимогами Закону України «Про платіжні послуги» для торговців при здійсненні безготівкових розрахунків (у т. ч. числі з використанням електронних платіжних...
Детальніше
Cashälot
в ефірі