Адмінштраф у разі застосування до СГ фінансових санкцій за РРО/ПРРО

07.08.2024
131

За порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються, зокрема, фінансова, адміністративна. Це визначено п. 111.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).   

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахункові операції, є Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі - Закон № 265), який є спеціальним законом.  

Важливо! Дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. 

Розділом V Закону № 265 передбачена відповідальність за порушення вимог Закону № 265. Так, у разі встановлення в ході перевірки факту:  

  • проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО), програмних РРО (далі - ПРРО) або розрахункових книжок (далі - РК) на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);
  • непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи;
  • невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, до суб’єктів господарювання застосовується відповідальність у вигляді фінансових санкцій у розмірах, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Разом з тим, ст. 26 Закону № 265 передбачено, що посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності

Так, ст. 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, - тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 грн до 85 грн)  і на посадових осіб - від п’яти до десяти НМДГ (від 85 грн до 170 грн). 

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п’яти до десяти НМДГ (від 85 грн до 170 грн) і на посадових осіб - від десяти до двадцяти НМДГ (від 170 грн до 340 грн). 

Відповідно до ч. першої ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у ч. сьомій ст. 38 КУпАП, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді). 

Отже, у разі застосування контролюючим органом до суб’єкта господарювання фінансових санкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265, особи, які здійснюють розрахункові операції і посадові особи такого суб’єкта господарювання притягуються до адміністративної відповідальності згідно з ст. 155-1 КУпАП

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 109.18. 

Інші новини

26.12.2023
Як працюватиме технічна підтримка Cashalot на свята?
Плануєте працювати у період новорічних свят? Тоді рекомендуємо ознайомитись завчасно із графіком роботи технічної підтримки програмної каси Cashalot у святкові та передсвяткові дні...
Детальніше
12.01.2024
«Аналітика» у Cashalot — надійний помічник у веденні бізнесу
Річна аналітика бізнесу — це важливий процес, за допомогою якого підприємці оцінюють свій бізнес за минулий рік. Вона містить аналіз фінансових показників: продажі, витрати та приб...
Детальніше
24.05.2023
Обставини непереборної сили: як підтвердити знищення товарів?
Дію обставин непереборної сили засвідчує Торгово-промислова палата України.
Детальніше
13.02.2024
При застосуванні РРО/ПРРО – чи поширюються готівкові обмеження?
Платежі понад установлені граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних пос...
Детальніше
05.07.2022
Інтеграція Cashalot із plata by mono — нові можливості для ПРРО
Ми в Cashalot продовжуємо працювати і допомагати українському бізнесу. Так, відтепер у програмному РРО Cashalot доступна інтеграція із Monobank.
Детальніше
Cashälot
в ефірі