Несвоєчасне закриття зміни і формування щоденних Z-звітів через повітряну тривогу

11.04.2023
922

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265). Дія його поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Пунктом 9 ст. 3 Закону № 265 передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Отже, діючим законодавством встановлений обов’язок щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Разом з тим, у разі виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), як надзвичайних та невідворотних подій, які об’єктивно унеможливлюють виконання обов’язків, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, умови щодо настання відповідальності не виникають.

Враховуючи вищевикладене, ДПСУ повідомляє, що у разі оголошення повітряної тривоги працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал). У випадку, якщо повітряна тривога тривала в проміжку часу, в якому господарський об’єкт припиняє свою роботу згідно з розкладом, такий чек має бути створений на РРО/програмному РРО не пізніше наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на такому РРО/програмному РРО.

Аналогічними дії суб’єкта господарювання можуть бути і при аварійному відключенні світла та неможливості створення щоденного фіскального звітного чеку (щоденного Z-звіту).

Водночас звертаємо увагу наших читачів, що у попередньому роз’ясненні податківці зазначали, що суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за умови підтвердження такого факту належними доказами, зокрема, інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж, тощо. Докладно про це читайте у нашому матеріалі.

До відома наших читачів, що у ПРРО Cashalot є можливість налаштувати автоматичне закриття зміни. Це можна зробити у робочому місці касира або у Кабінеті Cashalot в розділі «Всі каси» – «Налаштування». Для суб’єктів господарювання, які працюють за чітким графіком роботи, ця функція дозволяє визначати час автоматичного закриття зміни для ПРРО.

Докладно про автоматичне закриття зміни в ПРРО Cashalot дивіться у відео.

Інші новини

19.09.2023
СГ здійснює діяльність у сфері надання послуг таксі: що з РРО/ПРРО?
ДПСУ надала роз’яснення СГ щодо законодавства у сфері здійснення розрахунків при надані послуг (в т.ч. послуг таксі).
Детальніше
05.12.2022
Оплата за товари здійснюється за допомогою QR-коду: чи застосовувати РРО/ПРРО?
Чи зобов’язаний застосовувати СГ РРО та/або ПРРО у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду?
Детальніше
26.07.2022
Корисний функціонал Cashalot 2022: бек-офіс
В Cashalot протягом 2022 року стрімко додавалися нові можливості до кабінету користувача, які спрощують роботу та додають більше корисних фішок вашій касі. Пропонуємо розглянути д...
Детальніше
01.02.2024
При переході в онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій
Що робити у разі створення в режимі офлайн фіскального чека, якщо при переході в режим онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій по цьому чеку?
Детальніше
31.05.2021
Де взяти КЕП для програмних РРО та як їх зареєструвати у ДПС?
КЕП для програмного РРО можна отримати у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Наприклад, у партнера ПРРО Cashalot — ЦСК «Україна».
Детальніше
Cashälot
в ефірі