Інтернет- торгівля: коли формувати касовий чек?

01.12.2023
608

Для суб’єкта господарювання, на якого поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон №265), для цілей застосування РРО/ПРРО не має значення, який спосіб для оплати обрав покупець (споживач), а має значення лише спосіб, який запропоновано суб’єктом господарювання покупцю (споживачу). 

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг та застосування РРО/ПРРО встановлено ст. 3 Закону № 265

Закон № 265 не встановлює конкретних часових проміжків фіскалізації розрахунків, а лише визначає обов’язок її здійснення. 

Згідно з абз. третім ч. одинадцятої ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII (далі – Закон №1023) розрахунковий документ має бути виданий або створений в електронній формі не пізніше моменту передачі товару (послуги). 

Отже, основною нормою законодавства в Україні, якою визначено проміжок часу, в який необхідно надати покупцю (споживачу) розрахунковий документ, є абз. третій ч. одинадцятої ст. 8 Закону № 1023

Таким чином, за умови проведення розрахунків дистанційно, фіскальний касовий чек має видаватись споживачу або безпосередньо під час здійснення розрахунків з ним, або не пізніше моменту отримання ним товару. 

При цьому, паперова та електронна форма фіскальних касових чеків є рівнозначними між собою та можуть видаватися у будь-якому випадку. 

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.19. 

Інші новини

05.03.2024
Сторнування чека
Чи можливо виконати операцію «сторно» на ПРРО у зв’язку з помилково проведеною розрахунковою операцією, після якої через такий ПРРО проведені наступні розрахункові операції?
Детальніше
01.02.2024
При переході в онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій
Що робити у разі створення в режимі офлайн фіскального чека, якщо при переході в режим онлайн у ЗЕТ-звіті не відображається сума розрахункових операцій по цьому чеку?
Детальніше
08.07.2022
Аналітика по реалізованим товарам
Продовжуємо ділитися своїми порадами щодо легкої роботи з ПРРО Cashalot. Цей матеріал присвячуємо розділу, який допоможе проаналізувати реалізацію товарів по групам у розрізі сум т...
Детальніше
12.07.2023
Торгуєте продукцією власного виробництва: чи зобов’язані приймати картки?
Чи зобов’язані СГ (торговці) забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків, у т. ч. з використанням ЕПЗ при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва, які м...
Детальніше
10.10.2023
Розрахунки проведені з використанням талонів, квитків: чи потрібен РРО/ПРРО?
ФОП-єдинник здійснює перевезення пасажирів з використанням талонів та квитків: чи потрібно йому застосовувати РРО/ПРРО?
Детальніше
Cashälot
в ефірі