Якщо на одній ГО продаж товарів, зокрема, через інтернет-магазин

30.04.2024
84

Реалізація товару дистанційним способом – укладення електронного договору на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданим продавцем, шляхом забезпечення доступу до каталогів, проспектів, буклетів, фотографій тощо з використанням інформаційно-комунікаційних систем, телевізійним, поштовим, радіозв’язком або в інший спосіб, що виключає можливість безпосереднього ознайомлення покупця з товаром або із зразками товару під час укладення такого договору. Це визначено пп. 14 п. 1 ст. 3 Закону України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 р. № 675-VII

Програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) згідно з п. 2 розд. IV Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 р. № 317, може застосовуватись лише в тій господарській одиниці, дані про яку внесені до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій щодо такого ПРРО. 

У розділі 3 «Дані щодо господарської одиниці» заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО зазначаються: ідентифікатор об’єкта оподаткування, код території згідно з Кодифікатором, назва господарської одиниці, адреса розміщення господарської одиниці. 

У розділі 4 Заяви залежно від призначення ПРРО зазначається його тип – стаціонарний, пересувний, каса самообслуговування, інтернет-торгівля. 

Назва та адреса господарської одиниці згідно з п. 2 розд. II Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення), є обов’язковими реквізитами фіскального чека. 

Господарська одиниця – це стаціонарний або пересувний об’єкт, у т. ч. транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції (абз. третій п. 2 розд. I Положення). 

Якщо місцем роздрібної торгівлі виступає певне приміщення, за адресою якого, у т. ч., здійснюється реалізація товарів дистанційним способом (через інтернет-магазин (сайт), можлива реєстрація одного ПРРО на таку господарську одиницю з типом «стаціонарний»

Для проведення розрахунку за доставлений товар поза межами цієї господарської одиниці реєструється ПРРО з типом «пересувний». 

Якщо місце, за яким здійснюється дистанційна торгівля (через інтернет-магазин (сайт), має іншу адресу, ніж місце роздрібної торгівлі, то на кожну таку господарську одиницю суб’єкт господарювання реєструє окремий ПРРО з відповідним типом залежно від призначення ПРРО. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.20.

Інші новини

21.03.2023
Поновлення втраченого реєстраційного посвідчення РРО
Як діяти СГ у разі втрати реєстраційного посвідчення? Докладніше - у нашому матеріалі.
Детальніше
29.01.2024
Функції старшого касира у разі застосування ПРРО
На даний час при використанні ПРРО дозволяється здійснювати вхід та працювати тільки тим касирам, яких СГ зазначив у Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертиф...
Детальніше
29.07.2022
Фіскальний чек від кур’єра: чи необхідно видати чек у разі продажу товару з доставкою?
СГ, які здійснюють реалізацію товарів та послуг за готівковий розрахунок, зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО, а в окремих випадках КОРО та розрахункові книжки.
Детальніше
04.01.2024
Платіжний термінал – 2024: кому потрібен та яка відповідальність за незастосування?
Кому і коли необхідний платіжний термінал у 2024 році, та яка відповідальність за його незастосування СГ?
Детальніше
21.10.2022
Досвід використання ПРРО Cashalot
За цей час у Cashalot відбулось чимало трансформацій, які зробили роботу з касою значно приємнішою і легшою. Водночас, випробувати ПРРО в дії вдалося багатьом напрямкам бізнесу.
Детальніше
Cashälot
в ефірі