Фіскальний чек РРО/ПРРО іноземною мовою: чи можна?

24.01.2024
232

Відповідно до ст. 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова. 

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. 

Функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя регулюється Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. № 2704-VIII (далі – Закон № 2704) на всій території України. 

У преамбулі Закону № 2704 зазначено, що відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 14.12.1999 р. № 10-рп/99, українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами держвлади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом. 

Згідно з ст. 1 Закону № 2704 єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. 

Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Це визначено ч. першою ст. 30 Закону № 2704

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, ФОПи, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених ч. третьою ст. 30 Закону № 2704), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у т. ч. через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою.

Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами (ч. друга ст. 30 Закону № 2704). 

Згідно з ч. третьою ст. 30 Закону № 2704 на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін. 

Отже, суб’єкти господарювання зобов’язані здійснювати програмування РРО/ПРРО та видавати споживачу фіскальний чек на українській мові. 

Водночас, під час програмування в РРО/ПРРО обов’язкових реквізитів фіскального чека поряд з українською мовою можна використовувати іноземну мову, текст якої буде дублювати інформацію зазначену українською мовою. 

Всі розрахункові, первинні, бухгалтерські та облікові документи мають бути складенні державною мовою. При цьому, внесення до них додаткової інформації, в т. ч. дублювання інформації зазначеної в таких документах іноземною мовою, не заборонено. 

Відсутність обов’язкових реквізитів державною мовою буде призводити до порушення вимог законодавства України. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.10

Інші новини

11.11.2021
Аналітика від Cashalot. З нами Ваш Сash завжди буде LOT!
В Cashalot з`явився новий розділ Аналітика! Тепер у Вас є інструмент, який забезпечить стабільне зростання Вашого бізнесу! Гайда дізнаватися, що ж там за інструмент!
Детальніше
22.09.2022
Залишок готівки в касі в ПРРО Cashаlot
Як зберегти залишок всієї готівки в касі для наступної зміни у ПРРО Cashаlot – дізнайтесь у статті.
Детальніше
16.05.2022
Аналітика від Cashalot — дієва допомога для бізнесу
Cashalot пропонує дієвий інструмент для підприємців, який забезпечує здійснення всіх необхідних засобів щодо контролю за важливими бізнес-показниками. У матеріалі докладно розкажем...
Детальніше
02.11.2022
Видача коштів через РРО та/або ПРРО у разі повернення товару або скасування помилково проведеної суми
Яким чином через РРО та/або ПРРО здійснюється видача коштів у разі повернення товару або скасування помилково проведеної суми?
Детальніше
Cashälot
в ефірі