Про особливості відображення реквізитів платіжних карток у розрахункових документах РРО/ ПРРО – від ДПСУ

01.08.2023
1670

ДПСУ інформує користувачів РРО/ПРРО про наступне:

Електронний платіжний засіб (далі – ЕПЗ) – це платіжний інструмент, реалізований на будь-якому носії, що містить в електронній формі дані, необхідні для ініціювання платіжної операції та/або здійснення інших операцій, визначених договором з емітентом. Це визначено п. 13 ст. 1 Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-ІХ (далі – Закон № 1591).

Спеціальним законом, який поширює свою дію на готівкові та безготівкові розрахунки у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, є Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Правові засади застосування реєстраторів РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом № 265 та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Зокрема, форму та зміст розрахункового документа визначено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення № 13).

Обов’язкові реквізити, які має містити фіскальний чек, визначено п. 2 розд. ІІ Положення № 13. До відома! Положення № 13 однаково розповсюджує свою дію як на розрахункові документи, що створюються РРО, так і ПРРО.

Водночас відповідно до п. 4 розд. ІІ Положення № 13 рядки 11 – 18 фіскального чека (рис. 1) заповнюються у разі застосування під час проведення розрахунків лише з використанням ЕПЗ (платіжної картки) та платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, незалежно від його виду (РРО чи ПРРО) або сфери призначення. 

прро
Рис. 1

Принципово важливим є факт, що платіжні сервіси також приймають платіжні інструкції користувачів на виконання платіжних операцій, з використанням банківських (платіжних) карток, у межах надання платіжних послуг, як окремого виду господарської діяльності, тa забезпечують розпорядження покупця щодо переказу коштів зі свого рахунку і без використання платіжних терміналів. 

Отже, ДПС повідомляє, що у разі проведення розрахунків за допомогою сервісу еквайрингу без використання платіжного терміналу, відсутні обставини, що супроводжують обов’язок друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека, а удосконалення програмного забезпечення РРО/ПРРО та/або наявність можливості зазначати такі реквізити методом введення вручну не призводить до виникнення обов’язку друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека при створенні кожного розрахункового документа. 

ДПС просить платників податків користуватися лише офіційними джерелами інформації та звертатися за роз’ясненнями з питань здійснення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг до ДПС за телефонами, відображеними за посиланнями: https://zir.tax.gov.ua/ та https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/fiskalizatsiya-rozrahunkovih-operatsiy/ або у будь-який інший, зручний для платника податків, спосіб. 

Про це інформує пресслужба ДПСУ.

Нагадуємо, що розробник Linkos Group пропонує користувачам чудову альтернативу звичайним РРО – програмний РРО Cashalot

Користувачі ПРРО Cashalot можуть здійснювати розрахунки банківською карткою з використанням різних POS-терміналів: ПриватБанк, Printec, Ощадбанк.  

Крім того, у ПРРО Cashalot реалізовано можливість здійснювати оплату за допомогою платіжних сервісів LiqPay, Monobank та QR-каса Monobank.

 

Інші новини

27.09.2023
ПРРО Cashalot: функціональні можливості та чому він потрібен вашому бізнесу?
Програмні РРО (реєстратори розрахункових операцій) є важливими інструментами для бізнесу в багатьох галузях. Вони мають численні переваги, які полегшують ведення фінансового обліку...
Детальніше
21.03.2023
Поновлення втраченого реєстраційного посвідчення РРО
Як діяти СГ у разі втрати реєстраційного посвідчення? Докладніше - у нашому матеріалі.
Детальніше
05.12.2023
Якщо налаштоване автоматичне закриття зміни, але зміна не закрилась…
Які дії підприємця, якщо зміна в кінці дня не закрилась, хоча режим автоматичного закриття на ПРРО налаштований?
Детальніше
17.10.2023
Технічний збій в роботі серверу ДПС: що робити СГ?
Які дії СГ у разі отримання повідомлення про технічний збій в роботі серверу ДПС (відсутній зв’язок з сервером ДПС)?
Детальніше
06.12.2022
Оплата за товар кредитними коштами: що з РРО/ПРРО?
Чи застосовується РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за товари, оплата за які відбувається запозиченими (кредитними) коштами, отриманими внаслідок оформлення кредиту в...
Детальніше
Cashälot
в ефірі