Про особливості відображення реквізитів платіжних карток у розрахункових документах РРО/ ПРРО – від ДПСУ

01.08.2023
2123

ДПСУ інформує користувачів РРО/ПРРО про наступне:

Електронний платіжний засіб (далі – ЕПЗ) – це платіжний інструмент, реалізований на будь-якому носії, що містить в електронній формі дані, необхідні для ініціювання платіжної операції та/або здійснення інших операцій, визначених договором з емітентом. Це визначено п. 13 ст. 1 Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-ІХ (далі – Закон № 1591).

Спеціальним законом, який поширює свою дію на готівкові та безготівкові розрахунки у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, є Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Правові засади застосування реєстраторів РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом № 265 та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Зокрема, форму та зміст розрахункового документа визначено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення № 13).

Обов’язкові реквізити, які має містити фіскальний чек, визначено п. 2 розд. ІІ Положення № 13. До відома! Положення № 13 однаково розповсюджує свою дію як на розрахункові документи, що створюються РРО, так і ПРРО.

Водночас відповідно до п. 4 розд. ІІ Положення № 13 рядки 11 – 18 фіскального чека (рис. 1) заповнюються у разі застосування під час проведення розрахунків лише з використанням ЕПЗ (платіжної картки) та платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, незалежно від його виду (РРО чи ПРРО) або сфери призначення. 

прро
Рис. 1

Принципово важливим є факт, що платіжні сервіси також приймають платіжні інструкції користувачів на виконання платіжних операцій, з використанням банківських (платіжних) карток, у межах надання платіжних послуг, як окремого виду господарської діяльності, тa забезпечують розпорядження покупця щодо переказу коштів зі свого рахунку і без використання платіжних терміналів. 

Отже, ДПС повідомляє, що у разі проведення розрахунків за допомогою сервісу еквайрингу без використання платіжного терміналу, відсутні обставини, що супроводжують обов’язок друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека, а удосконалення програмного забезпечення РРО/ПРРО та/або наявність можливості зазначати такі реквізити методом введення вручну не призводить до виникнення обов’язку друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека при створенні кожного розрахункового документа. 

ДПС просить платників податків користуватися лише офіційними джерелами інформації та звертатися за роз’ясненнями з питань здійснення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг до ДПС за телефонами, відображеними за посиланнями: https://zir.tax.gov.ua/ та https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/fiskalizatsiya-rozrahunkovih-operatsiy/ або у будь-який інший, зручний для платника податків, спосіб. 

Про це інформує пресслужба ДПСУ.

Нагадуємо, що розробник Linkos Group пропонує користувачам чудову альтернативу звичайним РРО – програмний РРО Cashalot

Користувачі ПРРО Cashalot можуть здійснювати розрахунки банківською карткою з використанням різних POS-терміналів: ПриватБанк, Printec, Ощадбанк.  

Крім того, у ПРРО Cashalot реалізовано можливість здійснювати оплату за допомогою платіжних сервісів LiqPay, Monobank та QR-каса Monobank.

 

Інші новини

20.06.2023
Підакцизні товари: які товари, та за якими кодами до них відносяться?
Підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.
Детальніше
09.06.2023
Які дії СГ у разі несправності ПРРО, а саме неможливо закрити зміну та сформувати ЗЕТ-звіт?
Податківці повідомили, як діяти у разі несправності програмного реєстратора розрахункових операцій.
Детальніше
15.06.2023
Щодо використання СГ апаратного РРО та програмного РРО
СГ самостійно обирає вид РРО (чи програмний, чи апаратний), засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій.
Детальніше
19.12.2022
Термін давності для застосування штрафів щодо проведення розрахунків: чи встановлено?
Чи встановлені терміни давності для застосування штрафів за порушення вимог щодо проведення розрахунків із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів?
Детальніше
13.09.2021
Як підготуватися ФОПам 2–4 групи до ведення свого бізнесу в 2022 році
З 1.01.2022 року ФОП 2–4 групи мають використовувати у своїй підприємницькій діяльності касові апарати або ПРРО. А чи всі зараз готові, що потрібно зробити, куди звернутися та яка...
Детальніше
Cashälot
в ефірі