До уваги платників податків, які у своїй діяльності використовують РРО

26.04.2023
575

Питання обмеження розрахунків готівкою між фізичними особами та фізичними особами - підприємцями із суб’єктами господарювання встановлюються і регулюються Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Нацбанку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі - Положення № 148).

Пунктом 6 розділу ІI Положення № 148 визначено, що суб’єкти господарювання (далі - СГ) мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою - у розмірі до 10000 грн включно;
  • з фізичними особами - у розмірі до 50000 грн включно.

При цьому, платежі понад установлені граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, встановлені п. 6 розділу II Положення № 148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Також п. 7 розділу ІI Положення № 148 визначено, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

  1. із СГ протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50000 грн включно.

    Платежі на суму, що перевищує 50000 грн, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;
     
  2. між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000 грн включно.

    Платежі на суму, яка перевищує 50000 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

Отже, оскільки п. 6 та 7 розділу ІІ Положення № 148 визначають обмеження лише для готівкових розрахунків, то СГ мають право здійснювати розрахунки у безготівковій формі за допомогою електронних платіжних засобів (POS-термінал, інтернет-еквайринг) протягом одного дня за одними або кількома платіжними документами з фізичними особами та ФОП без обмежень суми протягом одного дня.

Таке роз'яснення надано фахівцями ДПСУ.

Багато корисної інформації читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

09.12.2022
Реєстрація ПРРО на відокремлений підрозділ: куди подавати заяву за ф. № 1-ПРРО?
Куди подавати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО СГ для реєстрації ПРРО на відокремлений підрозділ (філію)?
Детальніше
12.03.2024
ПРРО зареєстрований на ГО для надання перукарських послуг: чи можна надавати інший вид діяльності?
Чи має право ФОП-єдинник (КВЕД: перукарські послуги та здавання авто в оренду) проводити розрахунки з оренди машин через РРО/ПРРО, який зареєстрований на господарську одиницю, де в...
Детальніше
18.08.2022
Програмний РРО Cashalot святкує два роки
Сьогодні програмний РРО — це не просто програмка для реєстрації чеків у ДПС, це справжній помічник кожного підприємця, який дбає про свій бізнес та цінує свій час.
Детальніше
18.01.2024
Чи штрафують продавця за відсутність розмінної монети?
Чи передбачена відповідальність СГ за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети?
Детальніше
11.10.2021
ПРРО Cashalot інтегрований із USAP.ONLINE
Розробники ПРРО Cashalot не зупиняються на місці в напрямку не тільки впровадження нових функціональностей, а й нових інтеграційних рішень. Приємна новина для користувачів платформ...
Детальніше
Cashälot
в ефірі