До уваги платників податків, які у своїй діяльності використовують РРО

26.04.2023
466

Питання обмеження розрахунків готівкою між фізичними особами та фізичними особами - підприємцями із суб’єктами господарювання встановлюються і регулюються Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Нацбанку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі - Положення № 148).

Пунктом 6 розділу ІI Положення № 148 визначено, що суб’єкти господарювання (далі - СГ) мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою - у розмірі до 10000 грн включно;
  • з фізичними особами - у розмірі до 50000 грн включно.

При цьому, платежі понад установлені граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, встановлені п. 6 розділу II Положення № 148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Також п. 7 розділу ІI Положення № 148 визначено, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

  1. із СГ протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50000 грн включно.

    Платежі на суму, що перевищує 50000 грн, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;
     
  2. між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000 грн включно.

    Платежі на суму, яка перевищує 50000 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

Отже, оскільки п. 6 та 7 розділу ІІ Положення № 148 визначають обмеження лише для готівкових розрахунків, то СГ мають право здійснювати розрахунки у безготівковій формі за допомогою електронних платіжних засобів (POS-термінал, інтернет-еквайринг) протягом одного дня за одними або кількома платіжними документами з фізичними особами та ФОП без обмежень суми протягом одного дня.

Таке роз'яснення надано фахівцями ДПСУ.

Багато корисної інформації читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

03.10.2023
Роздрібна торгівля алкоголем та тютюном у безготівковій формі: застосування РРО/ПРРО
Суб’єкт господарювання може здійснювати роздрібний продаж таких товарів у безготівковій формі за умови застосування РРО та/або ПРРО.
Детальніше
31.08.2023
Продавець не явився за товаром: особливості реєстрації повернення товару через служби доставки
Щодо особливостей реєстрації повернення товарів, непроданих у зв’язку з неявкою покупця – від ДПСУ.
Детальніше
24.05.2022
Статистика по чекам продажу - аналізуємо разом із Cashalot
Модуль Аналітика від Cashalot містить такий розділ, як Статистика по чекам продажу. Про те, як працює цей розділ, його можливості - розглянемо у нашому матеріалі.
Детальніше
25.12.2023
Відміна транзакції відбулась одразу після оплати: що з РРО/ПРРО?
Чи необхідно СГ застосовувати РРО/ПРРО, якщо кошти за товар були сплачені через фінансового посередника, але відміна транзакції відбулась одразу після оплати і не передбачає як отр...
Детальніше
03.05.2023
Чи є підставою для проведення перевірки неподання СГ звітності про використання РРО/ПРРО?
Фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника контролюючого органу за наявності хоча б однієї з підстав, зазначених п. 80.2 ПКУ.
Детальніше
Cashälot
в ефірі