Коментар до останніх змін до Держреєстру РРО – від ДПС

15.08.2022
565

Наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» від 08.06.2021 р. № 329 (далі – Наказ № 329) та Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. № 1914-IX (далі – Закон № 1914) внесено низку змін до відповідних нормативно-правових та законодавчих актів.

Зокрема, встановлено обов’язок СГ щодо відображення у фіскальних касових чеках, які формуються всіма без виключення РРО та програмними РРО, цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Зміни набули чинності 01.10.2021 р. та поширюються на СГ, які здійснюють роздрібний продаж алкогольних напоїв, з 01.01.2022 р.

Водночас низка моделей РРО не були доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) та як результат – такі РРО не спроможні на сьогодні забезпечувати відображення у фіскальних касових чеках цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку, якими марковані алкогольні напої.

Використання таких РРО при продажу алкогольних напоїв призведе до формування не відповідних розрахункових документів, за що до СГ можуть бути застосовані значні фінсанкції відповідно до вимог п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР. Враховуючи викладене, ДПС наказом від 28.07.2022 р. № 489 внесено відповідні зміни до Держреєстру РРО (про це ми повідомлялитут).

Внесені зміни до Державного реєстру РРО по своїй суті не передбачають автоматичного скасування реєстрації вже зареєстрованих РРО, не забороняють їх використання на території України, оскільки вони продовжують перебувати в Держреєстрі, та є лише запобіжником для недопущення реєстрації моделей (модифікацій) РРО, що не виконують вимог нормативно-правових актів в частині можливості відображення марок акцизного податку при продажу алкоголю.

ДПС наголошує, що наведена ситуація жодним чином не впливає сама по собі на право використовувати вже зареєстровані РРО.

Примусове скасування уже зареєстрованих РРО передбачене виключно вимогами гл. 4 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Також податківці повідомили, що всі без виключення РРО, які не забезпечують відображення реквізитів марок акцизного податку в розрахункових документах, можуть і надалі без обмежень використовуватись для реєстрації розрахункових операцій при продажу будь-яких товарів та послуг, окрім алкогольних напоїв.

Усвідомлюючи необхідність розвитку економіки України у період військової агресії росії, внесення до Держреєстру РРО відповідних змін, інформуємо користувачів касової техніки про недоцільність подальшого використання таких реєстраторів через ймовірність нарахування значних сум фінансових санкцій та недопущення первинної та вторинної реєстрації невідповідних РРО роздрібними торгівцями алкогольними напоями.

Додатково читайте матеріал Штрих-код акцизної марки і товару: інструкція касира у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

Інші новини

25.08.2022
Документи, які повинні зберігатися на місці проведення розрахунків із застосуванням РРО та ПРРО
Суб’єкти господарювання, які використовують РРО для здійснення розрахункових операцій, зобов’язані на місці проведення розрахунків тримати певний перелік документів. Докладніше у н...
Детальніше
07.08.2023
Модуль «Склад» від Cashalot — надійний помічник у веденні бізнесу
Cashalot завжди прагне до розвитку, щоб зробити розрахунки своїх користувачів максимально простими і зручними. Саме для вашого комфорту і був створений модуль «Склад», який доповни...
Детальніше
01.08.2023
Про особливості відображення реквізитів платіжних карток у розрахункових документах РРО/ ПРРО – від ДПСУ
Податківці роз’яснили, як відображати реквізити ЕПЗ у фіскальних касових чеках РРО/ ПРРО.
Детальніше
23.02.2024
Додаток до ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним: як внести зміни щодо РРО?
Як внести зміни у додаток до ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним щодо РРО? Нагадуємо, що роздрібна торгівля, зокрема, пальним може здійснюватися суб’єктами господарюванн...
Детальніше
17.10.2023
Технічний збій в роботі серверу ДПС: що робити СГ?
Які дії СГ у разі отримання повідомлення про технічний збій в роботі серверу ДПС (відсутній зв’язок з сервером ДПС)?
Детальніше
Cashälot
в ефірі