Членські внески: що з РРО/ПРРО?

19.02.2024
164

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва - підприємцями. Це передбачено вимогами ч. другої та третьої ст. 3 Господарського кодексу України.  

Діяльність негосподарюючих суб’єктів, що здійснюється за участі або без участі суб’єктів господарювання, є господарчим забезпеченням діяльності негосподарюючих суб’єктів. 

Правові та організаційні засади реалізації права на свободу об'єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами України. Порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань визначено Законом України «Про громадські об’єднання» від 22.03.20212 р. № 4572-VI (далі - Закон № 4572). 

Так, громадське об’єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане такому громадському об’єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте, зокрема, як членські внески (ст. 24 Закону № 4572). 

Отже, одним із видів забезпечення діяльності громадських об’єднань є членські внески їх учасників

Щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків 

Нагадаємо, що застосування РРО/ПРРО регулюється Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265 (далі - Закон № 265).  

Так, п. першим та п. другим ст. 3 Закону № 265 визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж товарів (послуг), зобов’язані проводити такі операції із застосуванням РРО/ПРРО та наданням споживачу розрахункового документу встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції. 

Однак, слід звернути увагу, що за своєю суттю внесення членських внесків не підпадає під зазначені вище вимоги Закону № 265, оскільки вони не є платою за товари (послуги) і, як результат, не потребує обов’язкового застосування РРО/ПРРО. 

Поряд із цим, відповідно до вимог пп. 5 п. 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Положення № 148), готівкові розрахунки/розрахунки готівкою - це платежі готівкою суб’єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. 

Отже, приймання членських внесків є операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а тому повинні оприбутковуватись відповідно до вимог Положення № 148. 

Здійснення громадськими об’єднаннями інших операцій, окрім приймання членських внесків (зокрема, приймання оплати за електроенергію, постачання газу, води та інше), потребує обов’язкового  застосування РРО/ПРРО

Про це повідомили фахівці ДПСУ. 

Інші новини

19.01.2023
Чи застосовує СГ РРО/ПРРО у разі, якщо банк в межах кредитного договору здійснює переказ коштів за товари (послуги)?
Закон № 265 визначає загальні положення застосування РРО/ПРРО при проведенні оплат за товари (послуги) та не передбачає розподілу щодо застосування таких реєстраторів в залежності...
Детальніше
08.02.2024
Чи ведеться журнал використання РРО з торгівлі валютними цінностями?
З 01.08.2020 суб’єкти господарювання не зобов’язані реєструвати та вести журнал використання реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.
Детальніше
31.05.2023
Товарний чек та його обов’язкові реквізити
Що таке товарний чек та які обов’язкові реквізити він повинен містити?
Детальніше
12.10.2023
Кожен виданий чек – допомога країні
Тема доцільності використання РРО/ПРРО важлива для усіх сторін розрахункових операцій і для розвитку країни загалом. До того ж бізнес має змогу використовувати дуже економний і зру...
Детальніше
24.05.2022
Статистика по чекам продажу - аналізуємо разом із Cashalot
Модуль Аналітика від Cashalot містить такий розділ, як Статистика по чекам продажу. Про те, як працює цей розділ, його можливості - розглянемо у нашому матеріалі.
Детальніше
Cashälot
в ефірі