Штрихкод акцизної марки при продажу коктейлів у касовому чеку

01.11.2023
1085

Податківці ГУ ДПС у Київській області в індивідуальній податковій консультації від 24.10.2023 р. 3699/ІПК/10-36-07-08-06 (Єдиний реєстр ІПК) у відповідь на питання:

  • «Яким чином має відображатися у фіскальному касовому чеку цифрове значення штрихового коду акцизної марки на алкогольний напій, що продається на розлив або приготуванні алкогольних коктейлів з відкупорених раніше пляшок: один раз при відкупорюванні пляшки, чи у кожному фіскальному чеку при наливі порцій алкоголю з цієї пляшки або приготуванні алкогольного коктейлю?», зазначили наступне.

Для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару з обов’язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх кодів згідно з УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку (серія та номер). 

У разі, як приклад, якщо клієнт купує коктейль «Піранья», у складі якого горілка «Аbsolut» 0,04 л, маркована маркою акцизного податку AAYY0001, та шоколадний лікер «Baileys», маркований маркою акцизного податку AAYY0002 – 0,03 л, то відображення у фіскальному чеку, при першому відкритті алкогольних напоїв, має вигляд: 

У фіскальному касовому чеку, сформованому на ПРРО Cashalot, буде відображено продаж алкогольного коктейлю так: 

Отже, при програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних/сканування марки акцизного податку для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при відкупорюванні такої продукції, в межах першого відкриття (відкорковування, відкупорювання) для приготування першої порції коктейлю або продажу її на розлив. 

При подальшому продажу алкогольного напою на розлив або використанні його у приготуванні коктейлів з пляшки/тари, за умови, що марка акцизного податку вже була відсканована при її відкриті (відкорковуванні, відкупорюванні), в подальшому не потрібно відображати реквізити такої марки у розрахункових документах до закінчення алкогольного напою у відкритій пляшці/тарі. 

При цьому податківці зауважили, що відповідно до п. 52.2 Податкового кодексу України податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію та діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації. 

Інші новини

09.11.2022
Способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари через ПРРО
Як покупець може отримати фіскальний чек за оплачені товари, послуги через програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО)?
Детальніше
22.09.2022
Залишок готівки в касі в ПРРО Cashаlot
Як зберегти залишок всієї готівки в касі для наступної зміни у ПРРО Cashаlot – дізнайтесь у статті.
Детальніше
22.06.2023
СГ має магазин та кафетерій в одній будівлі, але різних приміщеннях: скільки ліцензій на торгівлю алкоголем отримувати?
Чи потрібно отримувати окремі ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями СГ, який має магазин та кафетерій (буфет, ресторан тощо), що знаходяться в одній будівлі, але в ок...
Детальніше
27.05.2024
Видача готівки з місця проведення розрахунків: що з РРО?
Податківці нагадали про видачу готівки з місця проведення розрахунків. Внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО або ПРРО з використ...
Детальніше
28.05.2024
Проїзд пасажирським автотранспортом: що є розрахунковим документом?
При наданні послуг пасажирського автомобільного транспорту СГ зобов’язані проводити розрахунки з дотриманням вимог Закону про РРО з обов’язковою видачею розрахункових документів вс...
Детальніше
Cashälot
в ефірі