Роздрібна торгівля алкоголем та тютюном у безготівковій формі: застосування РРО/ПРРО

03.10.2023
504

Нагадаємо нашим читачам, що роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО, ПРРО, КОРО, які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах. 

Безготівкові розрахунки – це перерахування коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів, а також перерахування надавачами платіжних послуг коштів, унесених платниками готівкою, на рахунки отримувачів. 

Згідно з ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зокрема, в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (ст. 3 Закону № 265). 

Отже, податківці ГУ ДПС у Тернопільській області зробили висновок, що суб’єкт господарювання при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) у безготівковій формі (у тому числі шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку), зобов’язаний застосовувати РРО та/або ПРРО з обов’язковою видачею у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначено форму оплати – безготівкова. 

Інші новини

04.09.2023
Розмінна монета: як правильно внести до РРО/ПРРО?
Розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків має проводитися через РРО/ПРРО.
Детальніше
16.03.2023
Чи можна запрограмувати ПРРО при відкритій зміні?
Чи закривати робочу зміну в ПРРО, щоб здійснити програмування цін, найменування товарів, та обліку їх кількості?
Детальніше
28.10.2022
Розрахунки із застосуванням РРО/ ПРРО: чи діє готівкове обмеження?
Чи поширюється обмеження граничної суми готівкового розрахунку, встановлене у розмірі 10000 грн/ 50000 грн, на розрахунки, які здійснюються платниками податків із застосуванням реє...
Детальніше
03.04.2023
До уваги платників, які здійснюють операції з реалізації алкогольних напоїв!
Відсутність реквізитів марок акцизного податку у фіскальних касових чеках, які формуються РРО та ПРРО, при продажу алкогольних напоїв призводить до формування не відповідних розрах...
Детальніше
13.10.2022
Створення звіту про реалізовані товари в Cashаlot
В ПРРО Cashӓlot можна створювати звіт про реалізовані товари. Для чого він потрібен та як його сформувати - розкажемо у статті.
Детальніше
Cashälot
в ефірі