Роздрібна торгівля алкоголем та тютюном у безготівковій формі: застосування РРО/ПРРО

03.10.2023
692

Нагадаємо нашим читачам, що роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО, ПРРО, КОРО, які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах. 

Безготівкові розрахунки – це перерахування коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів, а також перерахування надавачами платіжних послуг коштів, унесених платниками готівкою, на рахунки отримувачів. 

Згідно з ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зокрема, в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (ст. 3 Закону № 265). 

Отже, податківці ГУ ДПС у Тернопільській області зробили висновок, що суб’єкт господарювання при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) у безготівковій формі (у тому числі шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку), зобов’язаний застосовувати РРО та/або ПРРО з обов’язковою видачею у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначено форму оплати – безготівкова. 

Інші новини

22.02.2024
Кваліфіковані електронні підписи для ПРРО Cashalot: детальний огляд
Робота з ПРРО передбачає наявність електронного підпису у кожного касира. Електронний підпис потрібен для відкриття та закриття зміни, а також для реєстрації чеків у ДПС.
Детальніше
09.02.2023
Як здійснити оприбуткування готівки?
Готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися. Як це зробити читайте у статті.
Детальніше
06.02.2024
Продаж кавових напоїв у МАФі: який тип об’єкта оподаткування зазначати у ф. № 20-ОПП?
Який тип об’єкта оподаткування при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП необхідно обрати суб’єкту господарювання, якщо у довіднику типів об’єктів оподаткування відсутня потрібна...
Детальніше
26.05.2023
Продаж товару з доставкою кур’єром продавця
Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур’єром продавця?
Детальніше
01.09.2023
Програмний РРО Cashalot святкує три роки
Програмний РРО Cashalot вже три роки поспіль допомагає своїм користувачам вести розрахунки максимально зручно та ще за вигідною ціною. Які зміни та удосконалення відбулись за це ча...
Детальніше
Cashälot
в ефірі