Щодо ведення обліку товарних запасів платниками єдиного податку

07.06.2023
629

Нагадаємо, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі, при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також при здійсненні операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені у такому обліку. Це визначено п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР).

ДПС звертає увагу платників податків - користувачів реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО/ПРРО), що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфінану від 03.09.2021 р. № 496 (далі - Порядок № 496), не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.

Крім того, із загального числа платників єдиного податку ІІ – ІV груп Порядок № 496 поширює свою дію виключно на платників, які здійснюють:

  • реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Порядок № 496 поширює свою дію на ФОП ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Таким чином, платники єдиного податку ІІ-ІІІ груп, які не здійснюють реалізацію перелічених вище груп товарів та/або не зареєстровані платниками ПДВ, звільнені від обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, незважаючи на те, що зобов’язані проводити розрахунки за товари, роботи та послуги із застосуванням РРО/ПРРО.

Про це нагадали податківці ДПСУ.

Суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу. 

ФОП, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів.

Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов'язковими додатками до такої форми. Форму обліку обирає ФОП: вона може бути як електронною, так і паперовою. При цьому дані щодо надходження товарів вносяться до Форми обліку до початку їх реалізації.

Зверніть увагу! Розробник Linkos для спрощення роботи з ПРРО Cashalot впровадив новий модуль “Склад”.

Модуль “Склад” дає користувачам ПРРО Cashalot змогу ретельно контролювати залишки товарів під час роботи з ПРРО. Завдяки новому модулю можна переглядати список товарів, які є у залишку, та контролювати стан залишків у кожній ГО, адже вся інформація доступна у новому розділі “Склад” - “Залишки товарів”.

ПРРО взаємодіє з модулем “Склад” у Кабінеті Cashalot, а всі залишки товарів синхронізуються автоматично під час продажів товарів в онлайн-режимі.

Інші новини

19.02.2024
Членські внески: що з РРО/ПРРО?
Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО у разі здійснення розрахунків (приймання членських внесків) негосподарюючим суб’єктом?
Детальніше
01.11.2022
Форма № 5-ПРРО для електронної печатки: особливості заповнення
Як заповнюється Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за ф. №5-ПРРО (J/F1391802) для електронної печатки ПРРО?
Детальніше
20.02.2023
Про особливості законодавства у сфері розрахункових операцій - роз'яснює ДПСУ
Податківці надали роз'яснення щодо використання РРО та обов’язку забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари.
Детальніше
19.06.2023
Торгівля алкоголем в кіосках без обмеження площі: чи буде штраф?
Чи застосовуються штрафи до СГ, які на підставі ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями здійснюють торгівлю алкоголем (в т. ч. пивом) в кіосках, палатках, павільйонах,...
Детальніше
28.10.2022
Розрахунки із застосуванням РРО/ ПРРО: чи діє готівкове обмеження?
Чи поширюється обмеження граничної суми готівкового розрахунку, встановлене у розмірі 10000 грн/ 50000 грн, на розрахунки, які здійснюються платниками податків із застосуванням реє...
Детальніше
Cashälot
в ефірі