Змінено назву міста чи вулиці: які дії платника податків?

10.03.2023
572

Наша країна у процесі дерусифікації та декомунізації поступово позбувається назв вулиць, пов’язаних з країною – агресоркою. У зв’язку з цим, у платників доволі часто виникає питання необхідності подання до контролюючих органів відповідних документів.

Зупинимося більш детально на цьому питанні.

По - перше

У разі перейменування назви міста чи вулиці, що відповідає місцезнаходженню суб’єкта господарювання – платники податків, відомості про яких включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), повідомляють про зміну зазначених даних лише державного реєстратора та не подають заяву за ф.№ 1-ОПП до контролюючого органу.

По - друге

Платники, які не включаються до ЄДР (а це постійні представництва, договори управління майном, договори про спільну діяльність тощо), повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або № 1-ОПН з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів.

По - третє

Потреба у поданні документів та будь-якої інформації про перереєстрацію платником ПДВ – відсутня!

І - останнє!

У разі зміни назви вулиці чи населеного пункту, де розміщений об’єкт оподаткування, платник податків з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, де у розділі 3 зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

Суб’єкти господарювання, які використовують РРО (реєстратори розрахункових операцій) та програмні РРО відповідно до законодавства, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, подають до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО та ПРРО заяву про реєстрацію з позначкою «Перереєстрація».

Платники податків можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП та заяву за ф.1-РРО/1-ПРРО засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Роз’яснення розміщено на сайті Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Інші новини

28.05.2021
Чому програмний РРО вигідніший за касові апарати
Електронний облік розрахункових операцій набагато вигіднішій для ведення бізнесу. Такого висновку дійшов український уряд влітку 2018 року. І була проанонсована реформа сфери РРО.
Детальніше
06.06.2022
POS-термінал Ощадбанк
Для здійснення розрахунків банківською карткою з використанням POS-термінала Ощадбанк необхідно під’єднати POS-термінал до пристрою, на якому встановлено ПРРО Cashӓlot
Детальніше
01.09.2023
Програмний РРО Cashalot святкує три роки
Програмний РРО Cashalot вже три роки поспіль допомагає своїм користувачам вести розрахунки максимально зручно та ще за вигідною ціною. Які зміни та удосконалення відбулись за це ча...
Детальніше
01.11.2023
Штрихкод акцизної марки при продажу коктейлів у касовому чеку
Яким чином має відображатися у фіскальному касовому чеку цифрове значення штрихового коду акцизної марки на алкогольний напій, що продається на розлив або приготуванні алкогольних...
Детальніше
02.10.2023
«Склад» від Cashalot: які зміни очікують користувачів?
Щоб забезпечити якісну консультацію і подальшу розробку ми маємо запровадити ціну за користування модулем. Тож, вже з 1 грудня ми вводимо акційну пропозицію — всього 1200 грн на рі...
Детальніше
Cashälot
в ефірі