Змінено назву міста чи вулиці: які дії платника податків?

10.03.2023
436

Наша країна у процесі дерусифікації та декомунізації поступово позбувається назв вулиць, пов’язаних з країною – агресоркою. У зв’язку з цим, у платників доволі часто виникає питання необхідності подання до контролюючих органів відповідних документів.

Зупинимося більш детально на цьому питанні.

По - перше

У разі перейменування назви міста чи вулиці, що відповідає місцезнаходженню суб’єкта господарювання – платники податків, відомості про яких включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), повідомляють про зміну зазначених даних лише державного реєстратора та не подають заяву за ф.№ 1-ОПП до контролюючого органу.

По - друге

Платники, які не включаються до ЄДР (а це постійні представництва, договори управління майном, договори про спільну діяльність тощо), повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або № 1-ОПН з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів.

По - третє

Потреба у поданні документів та будь-якої інформації про перереєстрацію платником ПДВ – відсутня!

І - останнє!

У разі зміни назви вулиці чи населеного пункту, де розміщений об’єкт оподаткування, платник податків з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, де у розділі 3 зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

Суб’єкти господарювання, які використовують РРО (реєстратори розрахункових операцій) та програмні РРО відповідно до законодавства, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, подають до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО та ПРРО заяву про реєстрацію з позначкою «Перереєстрація».

Платники податків можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП та заяву за ф.1-РРО/1-ПРРО засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Роз’яснення розміщено на сайті Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Інші новини

27.02.2024
Суб’єкт господарювання приймає від населення вторинну сировину та металобрухт: чи потрібен РРО/ПРРО?
Чи потрібно застосовувати РРО або ПРРО при приймання вторсировини та металобрухту від населення? Відповідно до п. 19 Переліку, при прийманні від населення вторинної сировини та мет...
Детальніше
11.05.2023
Продаж вживаних технічно складних побутових товарів: що у фіскальному чеку?
Щодо правильного зазначення у фіскальному чеку назви товару при продажу вживаних технічно складних побутових товарів – від ДПСУ.
Детальніше
18.01.2024
Чи штрафують продавця за відсутність розмінної монети?
Чи передбачена відповідальність СГ за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети?
Детальніше
27.09.2023
ПРРО Cashalot: функціональні можливості та чому він потрібен вашому бізнесу?
Програмні РРО (реєстратори розрахункових операцій) є важливими інструментами для бізнесу в багатьох галузях. Вони мають численні переваги, які полегшують ведення фінансового обліку...
Детальніше
Cashälot
в ефірі