Коли можна не застосовувати РРО/ПРРО Інтернет-магазинам?

04.11.2022
1041

Нагадаємо нашим читачам, що використання РРО та/або програмних РРО в Інтернет-магазинах залежить від того, у якій формі проводяться грошові операції: безготівковій чи готівковій.

При цьому, податківці роз’яснюють: може скластися хибне враження, що це питання для Інтернет-магазинів неактуальне, адже зазвичай оплата проходить без передачі готівки з рук у руки, але це не так.

Коли покупці розраховуються за товар з використанням LiqPay, Portmone, WayForPay або будь-якого іншого сервісу онлайн-оплати – цей розрахунок не вважається безготівковим, а значить застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

Також це стосується і звичайних переводів на номер платіжної картки з іншої картки. Окрім того, без РРО не обійтись, якщо у вашого Інтернет-магазину є кур’єрська служба, яка передає товар та приймає оплату.

Інтернет-магазин не зобов’язаний використовувати РРО/ПРРО, коли грошові операції проводяться лише у безготівковій формі:

  1. Товар оплачується переводом з розрахункового рахунку покупця на розрахунковий рахунок Інтернет-магазину. Наприклад, оплата через номер IBAN.
  2. Товар оплачується через касу банку, переводом на розрахунковий рахунок магазину. Незважаючи на використання готівки, така операція вважається безготівковою.
  3. Товар оплачується через банківський термінал самообслуговування. Такі термінали можна часто зустріти у відділеннях банку та за їх межами. Не варто плутати з POS-терміналами, які обслуговуються касирами.
  4. Якщо товар передає кур’єр поштової служби й сам приймає оплату, фіскальний чек видає він.
  5. Відсутнє місце здійснення розрахунку. Якщо Інтернет-магазин займається продажем товарів або послуг, які передаються покупцю через Інтернет, РРО не застосовується. Це можуть бути послуги зі створення дизайну, продаж програм або додатків тощо.

Але, якщо ви створите, наприклад, макет банеру, а потім роздрукуєте його та передасте покупцю – застосування РРО є обов’язковим.

В усіх інших випадках, коли розрахункові операції не вважаються безготівковими, РРО/ПРРО обов’язкове.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДПС у Полтавській області.

 

 

Інші новини

12.10.2023
Кожен виданий чек – допомога країні
Тема доцільності використання РРО/ПРРО важлива для усіх сторін розрахункових операцій і для розвитку країни загалом. До того ж бізнес має змогу використовувати дуже економний і зру...
Детальніше
15.02.2024
У ЗЕТ-звіті відсутні обов’язкові реквізити: чи буде відповідальність?
Яка передбачена відповідальність у разі роздрукування чи створення в електронному вигляді ЗЕТ-звіту, в якому відсутні обов’язкові реквізити?
Детальніше
26.08.2022
Зберігання коштів у сейфі поруч з РРО та/або ПРРО: чи можливе?
Чи можна частину готівки зберігати у сейфі, якщо немає можливості всю суму тримати в ящику РРО або ПРРО?
Детальніше
17.10.2022
Створюємо періодичний звіт в ПРРО Cashalot
Продовжуємо розглядати корисний функціонал ПРРО Сashalot. Наразі зупинимось на створенні періодичних звітів. Для чого вони – розкажемо та покажемо наочно.
Детальніше
22.08.2023
Розрахунки тільки за безготівку: що зі службовою видачею та службовим внесенням?
Чи необхідно проводити через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» або «службова видача», якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, плат...
Детальніше
Cashälot
в ефірі