Контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі: яка відповідальність?

19.10.2023
396

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) контрольна стрічка – це: 

а) копії розрахункових документів, послідовно сформованих РРО, що надруковані або створені в електронній формі таким РРО, а також копії фіскальних звітних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі; 

б) електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно із додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек хешу попереднього розрахункового документа або фіскального звітного чека та зберігаються в електронній формі ПРРО під час його роботи на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу. 

Строки зберігання контрольної стрічки

Нагадуємо, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання (п. 10 ст. 3 Закону № 265): 

  • на РРО ((за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) – протягом 3-х років; 
  • на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн відповідно до Закону № 265 – до моменту передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу. 

Відповідальність за нестворення стрічки або спотворення даних 

Якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці, до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі 30 нмдг, тобто 510 грн (п. 5 ст. 17 Закону № 265). 

Крім того, посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг за порушення вимог Закону № 265 притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності (ст. 26 Закону № 265). 

Так, ст. 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) визначено, що порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 нмдг (від 24 до 85 грн) і на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг (від 85 грн до 170 грн)

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5 до 10 нмдг (від 85 грн до 170 грн) і на посадових осіб – від 10 до 20 нмдг (від 170 грн до 340 грн)

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, ст. 155-1 КУпАП розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів відповідно до ст. 221 КУпАП

Отже, якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці, до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансова та адміністративна відповідальність

Звільнення від відповідальності 

Водночас, відповідно до п. 12 розд. II «Прикінцеві положення» Закону № 265, суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені ними у період з 01 січня 2022 р. до 01 жовтня 2023 р., крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу інвалюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. 

Починаючи з 01 жовтня 2023 р., суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на (п. 14 розд. II «Прикінцеві положення» Закону № 265): 

  • тимчасово окупованих рф територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; 
  • територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; 
  • територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. 

При цьому, дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309 (зі змінами).  

Про це інформують податківці ГУ ДПС в Одеській області. 

Про відповідальність за нестворення щоденних Зет-звітів та для кого зменшені штрафи за порушення застосування РРО та ПРРО читайте в Блозі та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі

Інші новини

29.11.2023
Модуль «Склад»: що нового і корисного зʼявилось для користувачів?
«Склад» — модуль у програмному РРО Cashalot, який створений для зручного обліку товарних запасів. За короткий час свого функціювання він вже встиг стати незамінним помічником для б...
Детальніше
26.01.2024
Інтеграція мобільного застосунку ПРРО Cashalot з мобільними POS-терміналами 3 в 1 від Printec
Мобільні POS-термінали 3 в 1 — це сучасні пристрої, які дозволяють приймати безготівкові платежі, реєструвати розрахункові операції у податковій службі і друкувати чеки.
Детальніше
15.02.2023
Хто укладає договір з ЦСО у разі реєстрації РРО на відокремлений підрозділ?
Суб’єкт господарювання, який є платником податку на прибуток, може реєструвати РРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів, які розташовані на території іншої, ніж так...
Детальніше
09.11.2022
Способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари через ПРРО
Як покупець може отримати фіскальний чек за оплачені товари, послуги через програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО)?
Детальніше
20.12.2021
ПРРО Cashalot інтегровано до облікової системи ENOT
Лінійка інтеграційних рішень ПРРО Cashalot з обліковими системами стала ще більшою. Програмна каса Cashalot до новорічних свят приготувала подарунок усім закладам сфери PET.
Детальніше
Cashälot
в ефірі